Börtönőrökre és rabtársaira támadt egy férfi


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy előzetes letartóztatását töltő 19 éves férfi háromszor támadt börtönőrökre és két fogvatartottat is bántalmazott a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben, vádat emeltek ellene – közölte a Fővárosi Főügyészség szerdán az MTI-vel.


A közlemény szerint a férfi még 2015-ben a börtön fürdőjében egy társával együtt – előzetes szóváltást követően – többször ököllel megütött egy másik fogvatartottat, majd az ütések miatt földre került sértettet több alkalommal megrúgták. Egy hónappal később a zárkatársával kezdett verekedni, őt is ököllel ütötte a fején és a testén. 

Az őrök felszólították, hogy hagyja abba a bántalmazást és nyújtsa ki a kezét a zárkából a bilincseléshez, de a férfi nem engedelmeskedett; az őrök végül kikísérték a zárkából, de továbbra is erőszakos és agresszív volt, folyamatosan szidalmazta és fenyegette az őröket, valamint rugdosni próbálta őket. Az egyik törzsőrmestert a lépcsőház falának lökte, míg egy másik őrnek megrúgta a karját.

[htmlbox Jogászvilág_hírlevél]

 

A fenti eset után még két másik alkalommal támadott meg őröket az intézetben: egyiküket kísérés közben ütötte meg ököllel a fején, a másikat pedig a fürdőhelyiségben szintén arcon ütötte. 

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség az ügyben három rendbeli hivatalos személy elleni erőszak bűntette, valamint három rendbeli könnyű testi sértés vétsége miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra. 

A 19 éves férfival – és fiatalkorú testvérével – szemben a Fővárosi Főügyészség pár hónappal ezelőtt szintén börtönőrök sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat. Az ügyészség indítványozta a fenti ügyek egyesítését, amely indítványnak a bíróság helyt adott.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács.