Budapestre érkezett Gjin Gjoni

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2015. július 7.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Balkáni és Euro-mediterrán Térség Igazságügyi Tanácsainak Hálózata elnöke az aktuális feladatokról egyeztetett a Budapesten működő Titkársággal. Gjin Gjoni magyarországi látogatása során részt vett az Országos Bírói Tanács (OBT) ülésén, majd Hámori Attilával, az OBT soros elnökével „Balkan Network” feliratú réztáblát avatott.


Gjin Gjonit, az Albán Köztársaság Legfelsőbb Igazságügyi Tanácsának tagját, ítélőtáblai bírót, 2015 májusában választották a hálózat elnökének. A magyar igazságszolgáltatási rendszer sikere, hogy a közgyűlési döntés értelmében a Hálózat székhelye és Titkársága is Budapesten lesz.

Az aktuális feladatok között szerepel a szervezet új honlapjának kialakítása, illetve egy olyan adatbázis létrehozása, amely a tagállamok testületi elérhetőségét és igazságügyi szolgáltatásának bemutatását tartalmazza. Emellett zajlik az éves közgyűlés előkészítése a budapesti Titkárság közreműködésével.

Próbálja ki az Ügyvéd Jogtárat!

Most két hétig ingyen használhatja az Ügyvéd Jogtár teljes tartalmát és csaknem valamennyi funkcióját: Több mint 150 000 döntvény, több mint 1500 iratminta és több mint 40 időgépes kommentár. Változásfigyeltetés és ügyfélbarát kezelőfelület.

Kipróbálom >>

A 300 millió embert felölelő balkáni térség igazságügyi tanácsainak együttműködése 2006-ban kezdődött. 2014. május 12-13-án Bukarestben írták alá az Alapító Okiratot az Országos Bírósági Hivatal és az OBT részvételével.
Tagok: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Magyarország, Moldova, Montenegró, Olaszország, Románia és Törökország és Koszovó (2015 májusában csatlakozott).

A nemzetközi hálózat célja, hogy előmozdítsa a résztvevő igazságügyi tanácsok közti együttműködést elsősorban a bírói függetlenség és az átláthatóság érdekében, illetve az egyes igazságügyi rendszereket vizsgálja.

(Forrás: OBH)

Kapcsolódó cikkek:


Törvénymódosítás: a büntetett előéletűek nem vezethetnek taxit
2020. július 3.

Tizenhárom közlekedési törvényt módosított pénteki döntésével az Országgyűlés. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kezdeményezett változtatások egyebek mellett lehetővé teszik a büntetett előéletű taxisok kiszűrését a piac tisztítása, az utasok védelme érdekében.

Fontos változások a Kúrián
2020. július 3.

Fontos változások a Kúrián

Számos tapasztalattal járt a járványügyi veszélyhelyzet a bíróságokra és a Kúriára nézve is – mondta dr. Darák Péter a Kúria 2020. első félévét záró sajtótájékoztatón 2020. július 1-én, Budapesten. A Kúria elnöke hangsúlyozta, ezentúl szélesebb körben lesz mód a bíróságon kívüli munkavégzésre. Kiemelte, a Kúria törvénymódosítást kezdeményez, hogy csökkenjen a (nyilvános) tárgyalások száma. Polgári perek esetében főszabály szerint a Kúria továbbra is tárgyaláson kívül bírálja el a felülvizsgálati kérelmeket, tárgyalást akkor tartanának, ha az eljáró tanács azt indokoltnak tartja. Közigazgatási ügyekben pedig akkor tartanának tárgyalást, ha azt a fél kérelmezi és a tanács indokoltnak tartja.