Bv-kódex: cél a jogkövetés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az igazságügyi reform részeként 2015 elején léphet életbe az új büntetés-végrehajtási (bv) kódex, amelynek célja a társadalom védelme mellett a fogvatartottak jogkövető magatartásra szoktatása, hogy szabadulásuk után a társadalom értékes tagjaivá váljanak – mondta Répássy Róbert igazságügyi államtitkár a törvénykönyvet ismertető parlamenti expozéjában szerdán.


A 438 paragrafusból álló kódex egy 1979-es törvényerejű rendeletet vált fel, igazodva az azóta bekövetkezett változásokhoz és a július óta hatályos új büntető törvénykönyvhöz.

Répássy Róbert újdonságként említette a szabadságvesztés alapelveinek rögzítését, az új kockázatelemzési és -kezelési rendszert, és azt, hogy 2016. január 1-jével létrejön a központi kivizsgáló és módszertani intézet, amely az elítéltek többségének befogadásáról és elhelyezéséről dönt majd.

Az államtitkár arról is beszélt, az elítélteknek meg kell téríteniük az általuk okozott sérülések miatt adódó költségeket, és anyagi lehetőségeikhez mérten fizetniük az olyan többletszolgáltatásokért is, mint a hűtőszekrény használata.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. június 28.

Az önkormányzati intézmények integritását ellenőrizte az ÁSZ

Az elemzés eredménye azt mutatja, hogy összefüggés van az intézmények integritási kontroll szintje és az intézményt irányító szerv típusa között, így arra is rámutatott, hogy a társulás kevésbé eredményesen képes ellátni – jó gazda módjára – az irányító szervi feladatát.