Családbarát Hely tanúsító védjegy bronz fokozat várományosa a Budapest Környéki Törvényszék

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. november 15.
Címkék: ,
Rovat:
A Budapest Környéki Törvényszék az előszűrő pályázati kérdőív kitöltése alapján elérte a Családbarát Hely tanúsító védjegy Bronz fokozatához szükséges szintet.

A bíróságokon dolgozók ma 7600, 18 éven aluli gyermeket nevelnek. Ezért is különösen fontos, hogy a bíróság munkatársai meg tudják tartani az egyensúlyt az otthon és a munkahely között. A bírósági szervezet ezért komplex családtámogatási rendszerrel segíti dolgozóit, a bírói életpálya részeként meghirdetett Megtartó Program, a Fenntartható Fejlődés Program és a 2019. szeptemberében meghirdetett Fenntartható Értékeink Program „Családok a fókuszban” eleme a magánélet, a karrier és az egészség harmóniájának megteremtését szolgálja.  Ezért a BKT-n „Családbarát Bíróság” munkacsoport alakult. A munkacsoport közvetlen célja az országos Családbarát Bíróság program keretében elért eredmények, „jó gyakorlatok” BKT illetékességi területén történő bevezetése, tekintettel az egyes helyi és eseti sajátosságokra. Közvetlen cél, hogy a munkacsoport célcsoportokra (kiskorúak, tartósan távollévő kollégák stb.) bontva konkrét intézkedésre tegyen részleteiben kidolgozott javaslatot.

A Budapest Környéki Törvényszék is részese szeretne lenni egy új, családbarát Magyarország megteremtésének, ezért a BKT is kifejezte ezen szándékát a Családbarát Hely tanúsító védjegy programban benyújtott pályázatával. A BKT 2019. november 5-én kapta meg az értesítést, hogy az előszűrő pályázati kérdőív kitöltése alapján elérte a Családbarát Hely tanúsító védjegy Bronz fokozatához szükséges szintet. Ezzel a BKT megtette a tanúsítási folyamat első lépését. 2019. november 13-án lezajlott a helyszíni, személyes auditvizsgálat, melynek során azt tekintette át a pályázat kiírója, hogy a pályázati kérdéssorban megjelölt családbarát intézkedések és működési formák dokumentáltan is jelen vannak -e a BKT-n. A Törvényszéken jelenleg is számtalan családbarát intézkedés van foganatosítva, úgy mint a Mikulás- és farsangi ünnepségek, sportesemények, otthondolgozási kedvezmény, rugalmas munkarend, illetve különböző informális eszközökkel is igyekszik a BKT a munkavállalók közérzetét javítani.
A Családbarát Hely tanúsító védjegy BRONZ fokozatát várhatóan 2019 decemberében ünnepélyes keretek között adják át a BKT-nak az Uránia Filmszínházban.

(birosag.hu)

Kapcsolódó cikkek:


Családbarát munkahely
2013. november 12.

Választanunk kell-e karrier és család között? Vajon vannak-e olyan megoldások, amelyekkel a mérleg két karja egyensúlyba hozható? Bizonyára minden női, és nem kizárt, hogy férfi munkavállaló is szembesült már állásinterjún a családalapításra,- és tervezésre vonatkozó munkáltatói kérdésekkel. Sajnos kijelenthető, hogy még többségben vannak azok a munkáltatók, akik a családi életnek, a gyerekvállalásnak csak a rövid távú hátrányos következményeire koncentrálnak. Holott a munkapszichológiával, vezetés-szervezéssel foglalkozó szakemberek előtt már régóta ismert tény, hogy hosszú távon megéri a munkáltatónak intézkedéseket és erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy a munkavállaló a munkavégzés mellett is teljes családi életet élhessen. A kiegyensúlyozott és stabil családi kapcsolatok nemcsak hogy a munkavállaló munkahelyen történő eredményesebb helytállását garantálják, de a családbarát munkahelyek a magasan képzett munkaerő megtartásához is hozzájárulnak.

Családbarát pályázat: törvényszéki sikerek
2017. október 4.

A Debreceni, az Egri, a Gyulai és a Szegedi Törvényszék is sikerrel indult a családbarát munkahelyek kialakítását és fejlesztését célzó nyílt pályázaton. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Család- és Ifjúságügyi Államtitkársága megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett pályázat olyan munkahelyek kialakítását célozza, amelyek a munka és a magánélet összeegyeztetését, a családi, magánéleti és munkahelyi kötelezettségek összehangolását segítik.