Darák Péter megköszönte az elmúlt kilenc évet


A biztonság és a megújulás éve volt a 2020-as esztendő, mondta a Kúria távozó elnöke a legfőbb bírói fórum idei utolsó teljes ülésén hétfőn.

A legfőbb bírói fórum leköszönő vezetője az online tanácskozáson kiemelte a joggyakorlat-elemzések jelentőségét, azt mondta, a bírák olyan elvi és műhelymunkát végeztek, amely meghatározta a jogalkalmazás és egyes esetekben a jogalkotás irányát is. Szólt azokról a jelentős szervezeti változásokról is – példaként említve a közigazgatási ítélkezés reformját -, amelyek megvalósítása fegyelmezett szakmai munkát kívánt meg a Kúria munkatársaitól.

„A nyugdíjazási szabályok fájdalmasak és megrázóak voltak”

Az ülésen bemutatkozott a Kúria megválasztott, január 2-án hivatalba lépő elnöke, Varga Zsolt András is. Méltatta Darák Péter elnöki tevékenységét és rámutatott, hogy nagy teher nehezedett a vállára, hivatalba lépésekor fenn kellett tartania a működés folyamatosságát, egyben el kellett indítani a megváltozott szervezeti keretek között a Kúria életét.

“Az új igazgatási rendszer szokatlan volt a kúriai gondolkodás számára. A nyugdíjazási szabályok fájdalmasak és megrázóak voltak. A valódi alkotmányjogi panasz bevezetése az igazságszolgáltatás számára újabb igazodási igényt jelentett. Nem volt magától értetődő, hogy a legfőbb bírói fórum vezetője nem roppan meg és vele a Kúria és vele Magyarország alkotmányos működése” – idézték a közleményben Varga Zsolt András szavait.

Varga Zsolt András azt is közölte, hogy az utóbbi hónapokban megismerte a bírák véleményét a Kúria múltjáról, jelenéről és jövőjéről, és ezekre alapozott konkrét vezetői elképzeléseit a következő teljes ülésen ismerteti.

Polt Péter várja a folytatást

Az ülésen részt vett Polt Péter legfőbb ügyész is, aki köszönetet mondott Darák Péternek, méltatta a jogegység megteremtése terén és a közös munkában elért eredményeket. Kiemelte, a Legfőbb Ügyészség 24 jogegységi eljárást kezdeményezett, 66-ban adott véleményt, 124 esetben pedig a törvényesség érdekében nyújtott be jogorvoslatot a Kúriára. A szakmai párbeszéd folytatása terén bizalommal várják Varga Zsolt András hivatalba lépését – idézte a Kúria a legfőbb ügyészt.

Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke felszólalásában emlékeztetett, hogy a járványhelyzet miatt nehéz évet zár az OBH és a Kúria, és megköszönte a Kúria vezetőségével folytatott értékes együttműködő munkát.

Az online rendezvényen több mint négy évtizedes bírói szolgálata, a jogegység megteremtése és a Kúria szakmai tevékenységének támogatása terén nyújtott kiemelkedő teljesítményéért a Kúria elnöke Amicus Curiae emlékérmet adományozott Kemenes Istvánnak, a Szegedi Ítélőtábla nyugalmazott kollégiumvezetőjének.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. november 29.

A számvevőszék levéllel is védi a közvagyont

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) figyelemfelhívó levéllel fordult a szervezetek vezetőihez és ennek eredményeként az ellenőrzöttek többségénél javult a közpénzekkel és a közvagyonnal való törvényes, átlátható működés – derül ki a szervezet közleményéből.

2021. november 29.

Mobilcsempész börtönőrt tartóztattak le

Korrupciós bűncselekmény miatt letartóztattak egy büntetés-végrehajtási őrmestert és egyik rokonát – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.