Digitáliskompetencia-kutatás gyakorló jogászok körében – töltse ki kérdőívünket!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A technológia villámszerű fejlődése akaratunk ellenére beférkőzik életünk valamennyi apró szegletébe, s észrevétlenül alakítja át a mindennapok folyamatait. A „digitális forradalom” ujjlenyomata a különböző társadalomtudományok területén – így a jogon is – egyre hangsúlyosabban érzékelhető, elég csak az elektronikusan végezhető procedúrák (cégeljárás, távmeghallgatás a polgári és büntetőperekben), illetve a modernizáció következtében felszínre kerülő, új kérdéskörök (például a robotika, valamint a kibertér jogi értékelése) egyre növekvő volumenére gondolni. Cseppet sem meglepő, hogy a XXI. századi jogász definíciójába immáron egyre inkább beletartozik…

A technológia villámszerű fejlődése akaratunk ellenére beférkőzik életünk valamennyi apró szegletébe, s észrevétlenül alakítja át a mindennapok folyamatait. A „digitális forradalom” ujjlenyomata a különböző társadalomtudományok területén – így a jogon isegyre hangsúlyosabban érzékelhető, elég csak az elektronikusan végezhető procedúrák (cégeljárás, távmeghallgatás a polgári és büntetőperekben), illetve a modernizáció következtében felszínre kerülő, új kérdéskörök (például a robotika, valamint a kibertér jogi értékelése) egyre növekvő volumenére gondolni. Cseppet sem meglepő, hogy a XXI. századi jogász definíciójába immáron egyre inkább beletartozik a korszerű digitális ismeretek magabiztos alkalmazásának képessége is.

Erre a megközelítésre alapozva, a Szegedi Tudományegyetem a Wolters Kluwer Hungary Kft.-vel közösen egy olyan vállalkozásba fogott, melynek célja feltérképezni a hazai gyakorló jogászok digitális kompetenciájának aktuális nívóját.

A kutatás sikerességéhez Ön is hozzájárulhat, amennyiben anonim módon kitölti a vizsgálathoz kapcsolódó kérdőívet. A 30 kérdésre adott válaszaiból szemléletes képet kaphat saját technológiai jártasságáról, az adatok összegzését követően megszülető országos eredményeket pedig ezen az oldalon publikálni fogjuk.

Mindezeken felül szeretnénk „kézzel foghatóbb” formában is meghálálni támogatóink segítségét. A kérdőív befejeztével valamennyi kitöltő ajándékként hozzájut a Polgári Jog folyóirat legérdekesebb cikkeiből készített válogatásunkhoz!

Bízunk benne, hogy idejéből megtisztel Bennünket 10 perccel, elősegítve a kutatás hatékony lefolytatását!

A kérdőív eléréséhez kérjük, kattintson ide! >>


Kapcsolódó cikkek

2022. június 30.

Mit tehet a munkaadó ha a munkavállaló köddé válik?

Számtalan esetet hallani arról, hogy a munkáltató a kiválasztási folyamat során visszajelzés nélkül tűnik el, vagy amikor a munkavállaló egyszerűen úgy vet véget a munkaviszonyának, hogy nem megy munkába többé – derül ki a Bán & Karika Ügyvédi Társulás elemzéséből.

2022. június 29.

Dél-koreai autómárkák trükközhettek a károsanyag-kibocsátással

Dél-koreai autómárkákhoz használt, a károsanyag-kibocsátási adatokat meghamisító eszközök használata miatt indított vizsgálat keretében szoftvereket és tervdokumentumokat foglaltak le Németországban és Luxemburgban – közölte az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség (Eurojust).