Dobogós helyen az eu-s fogyasztóvédelemben

A közös Rapexbe eddig 104 bejelentést adott a magyar hatóság, de még csak most jön az év végi, fényfüzéres nagyüzem.


Ebben az évben is dobogós hely vár Magyarországra az uniós fogyasztóvédelemben: Németország és Lengyelország után a harmadik legaktívabb tagállamként veszünk részt a magas kockázatú termékek közös hatósági jelzőrendszerében, ahová akkor érkezik riasztás, ha valahol forgalomba kerül az élelmiszereken kívüli veszélyes gyártmány.

Már meghaladta a százat azoknak a riasztásoknak a száma az idén, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) működő fogyasztóvédelem küldött az uniós piacon működtetett közös árujelzőrendszerbe, hogy figyelmeztesse a többi tagország hatóságát egy-egy veszélyes árucikk felbukkanásáról. Úgy tudjuk, jelenleg a harmadik helyen állunk a tagállamok listáján, amelyek részesei a Rapex elnevezésű digitális rendszernek, ahová 2019-ben összesen 171 alkalommal küldtek jelzést a magyar szakemberek.

Ez az arány az összesen 2243 éves riasztásadat alapján az előző évben a második helyet jelentette, a magyar hatóságot csak a németországi kereskedelem ellenőrei előzték meg.

Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára ismertette: tavaly a forgalomból kivont árucikkek jelentős része a legfiatalabb fogyasztók kezében fordulhatott volna meg, mivel 43 százalékban a biztonságot veszélyeztető játéktárgyakat találtak, a kifogásolt termékek 15 százaléka viszont elektromos készülék. Nem volt csekély a ruházati és divatcikkek között talált 11 százalékos termékarány sem a kockázatos kategóriában, ahogy az is elgondolkodtató, hogy a csak közvetlenül karácsony előtt néhány hétig árusított fényfüzérek, díszvilágítások a 2019-es szezonális ellenőrzési akcióban ugyanolyan arányban buktak el, mint a butikáruk egész évben. A számok arra utalnak, hogy a javuló tendenciák ellenére is még fajsúlyosan jelen vannak az elvártnál rosszabb minőségű, rizikós árucikkek a hazai kereskedelemben.

A szakemberek ezért általánosan is nagy hangsúlyt fektetnek a termékbiztonságra, ennek mentén a fogyasztóvédelmi hatóság koncentrált figyelmét idén főként a gyermekjátékok kötik le, de például iskolakezdéskor is ott voltak az üzletekben, illetve készülnek az év végi szezonra. A szaktárca helyettes államtitkára azt is elmondta, hogy a bejelentések csaknem harmadát azért tették meg, mert a használat során fulladásos baleset kockázata merülhetett fel, míg némileg kisebb, de így is jelentős arányban áramütést is okozhatott volna a lefülelt árucikk.

Nemkülönben figyelni kell a vegyianyag-tartalomra is, amit laboratóriumban mérnek fel a hatóság szakértői – a rendszeres fogyasztóvédelmi vizsgálat egyebek mellett a játékok, az iskolaszerek árukínálatában már-már megszokott hatósági program. Az ismétlődő méréseket az is indokolja, hogy tavaly a mikroszkóp alá került portékák 11 százalékában nem volt megfelelő az adalékok mennyisége. Keszthelyi Nikoletta megemlítette: előfordult, hogy a magasabb lágyítószer-tartalom jelentett kockázatot egy-egy játéknál vagy más használati tárgynál, ezért riasztották a Rapexet is a konkrét cikk visszahívása mellett.

Mégsem kell aggódniuk a szülőknek, hogy megbízható-e a kosárba kerülő játék, feltéve, ha vásárlás előtt időt szánnak a tájékozódásra, és felkeresik a fogyasztóvédelem.kormány.hu honlapot, ahol pontos lajstromban szerepelnek a kritikus termékek.

(fogyasztovedelem.kormany.hu)Kapcsolódó cikkek:


Börtönbüntetést kapott a mentőápolóra támadó férfi
2020. október 28.

Nem jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélte a Kisvárdai Járásbíróság szerdán azt a férfit, aki 2018-ban bántalmazta az őt ellátó mentőápolót, és korábban mobiltelefont, valamint kerékpárt lopott.

A börtönök erősítenék a szülő-gyerek kapcsolatot
2020. október 28.

A büntetésüket töltő szülők és gyermekeik kapcsolatát erősíti az a projekt, amelyet a Balassagyarmati Fegyház és Börtön, valamint a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet valósított meg.

Kilenc évet kapott a pécsi késelő
2020. október 28.

Több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt kilenc év szabadságvesztésre ítélte jogerős döntésével a Pécsi Ítélőtábla azt a férfit, aki 2015 júniusában megszúrt két embert egy szórakozóhely előtt a baranyai megyeszékhelyen.

Benyújtották az új NAV-törvényt
2020. október 28.

Az új jogszabállyal teljessé válik a szervezet integrációja, így az EU egyik legversenyképesebb hivatalává válhat a magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Törvénymódosítás készül a feketemunka ellen
2020. október 28.

A kormány törvénymódosítási javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatásokról, valamint a foglalkoztatás felügyeletéről.