Egészséges táplálkozási kampányra kötelezték a Kométát

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. április 13.
Rovat:

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta a KOMETA 99 Élelmiszeripari Zrt. (KOMETA) vállalását, amely a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozással összefüggésben weboldal és a fogyasztói tudatosságot növelő kommunikációs kampány elindítását, valamint megfelelési program bevezetését foglalja magában.


A Kométa 2014-ben indított reklámkampányaiban a „Mondjon igent az EGÉSZSÉGRE!”, a „Magas hústartalommal az egészségért” szlogeneket használta illetve készítményeinek ún. mentességére hivatkozott. Ezzel összefüggésben a kereskedelmi kommunikáció azt sugallta, hogy a „mentesség” és az egészség kapcsolata mindenkire egyformán, korlátozás nélkül érvényes-e.

A társaság nem ismerte el a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól 2008. évi XLVIII. törvény rendelkezéseinek megsértését, ennek ellenére komplex, több elemből álló kötelezettségvállalást nyújtott be a versenyhatósághoz. A GVH úgy ítélte meg, hogy a közérdek védelme hatékonyan biztosítható a vállalások elfogadásával, ezért jogsértést nem állapított meg.

A GVH a vállalkozás számára kötelezettségként írta elő, hogy vállalásai alapján

  • hozza létre és tegye elérhetővé a www.helyesentaplalkozom.hu weboldalt, amely tájékoztatást nyújt a fogyasztóknak a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozással összefüggésben az egyes fogyasztói csoportok táplálkozási szükségletei közötti eltérésekről, kitérve a különböző összetevőktől „mentes” termékek fogyasztásakor figyelembe veendő körülményekre az allergiával vagy érzékenységgel (intoleranciával) küzdő fogyasztóknál, és azoknál is, akik ilyen allergiával vagy érzékenységgel nem rendelkeznek;
  • jelenítse meg a fenti weboldalra mutató felhívást a saját, www.kometa.hu honlapjának főoldalán;
  • indítson egy televíziós megjelenést is tartalmazó kommunikációs kampányt a fogyasztói tudatosság növelése, a táplálkozási szükségletek és az élelmiszerválasztás témakörében, mintegy10 millió forint értékben;
  • vegye igénybe széles szakmai körben elfogadott, független dietetikus, szükség szerint gasztrológus szakértők közreműködését a fenti tájékoztatások tartalmának kialakításakor;
  • alakítson ki és kezdjen működtetni egy versenyjogi és fogyasztóvédelmi jogszabályoknak való megfelelési programot, amely alkalmas jövőbeni jogsértések megelőzésére.

A GVH azért döntött a kötelezettségvállalás elfogadása mellett, mert a Kométa már a versenyfelügyeleti eljárás vizsgálati szakában benyújtotta kötelezettségvállalási nyilatkozatát, amely jelentős idő és erőforrás megtakarítását tette lehetővé,  megszüntette a jelen eljárásban kifogásolt gyakorlatát, a vállalás túlmutat a konkrét ügyön, valamint a vizsgált gyakorlattal okozott esetleges kár ellentételezésén, illetve a GVH nem állapított meg a versenyfelügyeleti eljárás szempontjából releváns jogsértést a vállalkozással szemben e döntését megelőző öt évben.

A GVH kiemelte, hogy a kötelezettségvállalási nyilatkozat elbírálásakor elsődleges cél a közérdek hatékony védelmének biztosítása. Kötelezettségvállalással hatékonyabban érhető el, hogy a vállalkozás összhangba hozza magatartását az alkalmazandó jogszabályi rendelkezésekkel, és a döntés egyúttal iránymutatást ad más piaci szereplők számára. A GVH a döntéskor mérlegeli a kötelezettségvállalás elfogadása mellett és ellen szóló körülményeket, figyelemmel az érintett piac sajátosságaira. A GVH álláspontja szerint a jelen ügyben az edukációt a fogyasztók az érintett termékek iránt tapasztalható érdeklődése, de átfogó informáltságuk hiánya indokolja.

(gvh.hu)

[htmlbox Jogászvilág_hírlevél]

Kapcsolódó cikkek:


Kölyökkutyákat vert agyon egy nő
2018. november 14.

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy nő ellen, aki baltával agyonverte hét kölyökkutyáját, majd az állatok tetemét felgyújtotta - közölte a Zala Megyei Főügyészség szóvivője szerdán.

A közigazgatási bíróságok létrehozásáról tárgyal a Ház
2018. november 14.

Az Országgyűlés ma kezdi tárgyalni a közigazgatási bíróságok létrehozásáról szóló kormányzati előterjesztését, majd a képviselők vitát nyitnak az állami ünnepségek hagyományos helyszíneinek közterület-foglalásáról szóló indítványról.