Egyezség után ítélték el a közokirat-hamisítót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyezség után kapott felfüggesztett börtönt a 41 rendbeli közokirat-hamisítással vádolt hamisító – derül ki a Fővárosi Törvényszék közleményéből.

Az ügyészség és a vádlott között létrejött egyezség alapján jogerős ítéletet hirdetett a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) abban a büntetőügyben, amelyben a vádlottat 41 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolta az ügyészség.

Az ítélet szerint a vádlott hamis közokiratok előállítására alkalmas eszközöket tartott a lakásán és a hamis közokiratok elkészítéséhez szükséges plasztik kártyákat, bizonyítvány borítókat, üres betétlapokat, lakcímet és személyi azonosítót igazoló hatósági bizonyítványokat, borító fóliákat, hologram matricákat, kitöltetlen forgalmi engedélyt, hatóságok és intézmények száraz bélyegzőit, továbbá eredeti okmányok fénymásolatait tartotta magánál azért, hogy ezek felhasználásával, megrendelésre, a valódiság látszatát keltő, korábban nem létező közokiratokat készítsen.

Az ügyészség a vádiratban jelezte, hogy a vádemelést megelőzően – az új Be. szabályai alapján – egyezséget kötött a terhelttel és védőjével a bűnösség beismeréséről, továbbá kérte a bíróságot, hogy ezt az előkészítő ülésen hagyja jóvá.

A BKKB a 2019. szeptember 12-i előkészítő ülésen az új Be. rendelkezéseinek megfelelően az ügyészség és a vádlott, valamint védője által kötött egyezséget jóváhagyta, mivel az mindenben megfelelt az eljárási törvény által előírt feltételeknek, és az egyezség tartalmával egyezően halmazati büntetésül 2 év – 5 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte a vádlottat.

Az ítélet elsőfokon jogerős.


Kapcsolódó cikkek

2022. május 13.

Rádiós ügyekben döntött az NMHH

Debreceni, fehérgyarmati, karcagi, győri és miskolci rádiós médiaszolgáltatási lehetőségekről indíthat pályázati eljárásokat a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.

2022. május 12.

Nőtt az ügyek száma a Kecskeméti Törvényszéken

Az országos 3,1 százalékos átlagot meghaladó, 4,6 százalékos volt az érkezett ügyek számának növekedése a Kecskeméti Törvényszék illetékességi területén működő bíróságokon – közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke csütörtökön Kecskeméten.

2022. május 12.

ÁSZ: finomításra szorulnak a környezeti fenntarthatóságra vonatkozó részletszabályozások

A jogszabályok egyértelműen megkövetelik a fenntarthatósági követelmények figyelembevételét az uniós forrásokból támogatott beruházások megvalósítása során, míg a tisztán költségvetési forrásokból támogatott beruházásokra vonatkozó szabályozások előírnak ugyan a környezeti fenntarthatóságra vonatkozó elvárásokat, de a részletszabályozások további kidolgozásra, finomításra szorulnak – erre a következtetésre jutott az Állami Számvevőszék (ÁSZ) Az állami beruházások hozzájárulása a fenntartható fejlődéshez című elemzésében.