Egyre több azonos nemű pár vállal gyermeket

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. március 30.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kedvezőtlen jogi szabályozás ellenére is emelkedik az azonos nemű párok gyermekvállalási kedve.


Több mint 1200 LMBTQI ember részvételével folytatott kutatást a Háttér Társaság, amelynek célja a gyermekvállalással kapcsolatos attitűdök és a már ma is gyermeket nevelő LMBTQI emberek tapasztalatainak feltárása volt.

A 2016 folyamán illetve 2017 elején A szivárványcsaládok helyzete Magyarországon címmel folytatott kutatási projekt célja az volt, hogy feltérképezzék a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) emberek gyermekvállalásának magyarországi jogi és társadalmi környezetét, az érintettek tapasztalatait, és kiadványokkal segítsék az azonos nemű szülők és gyermekeik alkotta családok társadalmi elfogadását.

A projekt keretében online kérdőíves kutatást folytattak az LMBTQI közösség tagjai körében, interjúkat készítettek azonos nemű szülőkkel és gyermeket vállalni szándékozókkal, és meginterjúvoltak pedagógusokat is azzal kapcsolatban, hogy szerintük hogyan lehetne az iskolákban a családok sokszínűségét támogató közeget kialakítani.

 

A kutatás alapján készült összefoglaló jelentés ismerteti a jogi környezetet, a hátrányos megkülönböztetés megjelenési formáit a mesterséges megtermékenyítés, az örökbefogadás, az oktatás, az egészségügy és a hivatalos ügyintézés során, valamint ajánlásokat fogalmaz meg az azonos nemű szülők és gyermekeik alkotta családok egyenlősége érdekében.

A projekt keretében csalad.hatter.hu címen folyamatosan bővülő új weboldalt is létrehozták, ahol a gyermekvállalással, az azonos nemű szülőkkel és gyermekeikkel kapcsolatos információkat tesznek közé mind az érintettek, mind a szakemberek és a téma iránt érdeklődők számára.

Folyamatosan emelkedik azok száma, akik azonos nemű párkapcsolatban élve vállalnak gyermeket. A 26 évesnél idősebb LMBTQI válaszadók 21%-a már ma is szülő vagy társszülő, és a 26 évesnél idősebb válaszadók további 7,5%-a már tett konkrét lépéseket annak érdekében, hogy a közeljövőben gyermeket vállaljon. Az összes nagykorú válaszadó 57%-a pedig a távolabbi jövőben tervez gyermeket vállalni. Míg a 2010-es hasonló kutatásban a gyermeket nevelő LMBTQI válaszadók 82%-a még korábbi heteroszexuális kapcsolatból származó gyermekét nevelte, ma már közel 40% azoknak az aránya, akik azonos nemű párjukkal együtt vállaltak gyermeket.

A fenti számok különösen annak fényében jelentősek, hogy a hatályos jog kifejezetten megnehezíti az azonos nemű párok gyermekvállalását. Az egészségügyi törvény csak házastársak, különnemű élettársak és ‒ bizonyos feltételekkel ‒ egyedülálló nők számára teszi lehetővé a mesterséges megtermékenyítést, de annak nincs akadálya, hogy egy egyedülállóként teherbe esett nő később azonos nemű párt találjon magának; az azonos nemű párok közösen nem fogadhatnak örökbe gyermeket, dönthetnek viszont úgy, hogy a pár egyik tagja egyénileg fogad örökbe; a heteroszexuális házaspár örökbefogadókat ugyanakkor kifejezetten előnyben részesíti a törvény. Az azonos nemű szülőkkel nevelkedő gyermekek jogait a jogszabályok az élet számos területén korlátozzák.

Mindezek alapján nem csodálkozhatunk azon a Háttér Térsaság közleménye szerint, hogy válaszadóik arról számoltak be: komoly erőfeszítésbe kerül olyan szülészorvost, védőnőt, gyermekorvost, óvodát és iskolát találni, ahol elfogadó környezettel találkoznak. Gyermeket nevelő válaszadóink közel egyharmada kifejezetten rejtőzködik az egészségügyi vagy oktatási intézményekben, illetve munkahelyén, titokban tartva, hogy a gyermeket azonos nemű párjával neveli.

Az elfogadás a családon belül sem teljes. Több mint 40%-a azt tapasztalja, hogy szülei nem tekintenek teljes mértékben az unokájukként a gyermekeire. A párkapcsolatban élő válaszadók háromnegyedének ugyan jó a kapcsolata a szüleivel, ám csak mintegy kétharmaduk (68%) szülei fogadják el a partnerükkel való kapcsolatukat, és 60%-uk jelentheti ki, hogy a szülei teljes mértékben párként tekintenek rá és élettársára, illetve hogy a családi összejövetelekre, ünnepekre párként hívják meg őket.

A kutatás során meginterjúvolt szülők és a kérdőívet kitöltő LMBTQI emberek szerint az alábbi lépésekre lenne szükség helyzetük javítására:

  • jogegyenlőség megteremtése (a partner gyermeke örökbefogadásának lehetősége, jog a közös örökbefogadásra, a szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetés tilalmát rögzítő iránymutatások az örökbefogadásra való alkalmasság vizsgálata során);
  • továbbképzések a pedagógusok, ill. a szociális szférában dolgozó szakemberek részére;
  • a sztereotípiák lebontása, a család fogalmának tágítása;
  • a családok sokféleségét tekintetbe vevő hivatalos űrlapok és nyomtatványok;
  • a béranyaság lehetőségének megfelelő szabályozása.

Kapcsolódó cikkek:


Ellenőröket fenyegetett egy hévízi vendéglős
2019. január 23.

Hivatalos személy elleni erőszak miatt vádat emeltek egy hévízi vendéglős ellen, aki egy fogyasztóvédelmi ellenőrzéskor megfenyegette a hatóság munkatársait - közölte a Zala Megyei Főügyészség szerdán.

Harminc liter ginát találtak két férfinél
2019. január 23.

Kábítószer-kereskedelem bűntettével vádol két váci férfit a járási ügyészség - közölte Szabó Ferenc, Pest megye főügyésze szerdán. A lefoglalt drogok - nagyrészt úgynevezett gina - több ezer adagra elegendő mennyiséget képviselnek.

Óriási uniós bírság a MasterCardnak
2019. január 23.

Az Európai Bizottság 570 millió 566 ezer euró (mintegy 183 milliárd forint) bírságot szabott ki a MasterCard amerikai kártyakibocsátó vállalatra az unió versenyjogi előírásainak megsértése miatt - közölte Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos.

EuB: uniós jogot sért egy osztrák munkaügyi szabályozás
2019. január 22.

Az európai uniós jogot sérti, és valláson alapuló hátrányos megkülönböztetésnek minősül, hogy Ausztriában nagypénteken csak azoknak a munkavállalóknak biztosítanak fizetett munkaszüneti napot, akik bizonyos egyházakhoz tartoznak - közölte döntését az Európai Unió Bírósága hétfőn.

Elhanyagolta fertőzött gyermekét a zalai pár
2019. január 22.

Kiskorú veszélyeztetése miatt emeltek vádat Zalában egy élettársai kapcsolatban élő pár ellen, mert éveken keresztül elhanyagolták gyermekük tőlük kapott szifiliszes fertőzésének kezelését, gyermekeiket pedig iskolába sem járatták - közölte a Zala Megyei Főügyészség szóvivője kedden.