EJEB: több ügy indult tavaly

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. január 27.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A megelőző két év csökkenő tendenciájához képest tavaly lényegesen több ügyben nyitott dossziét az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB). A legnagyobb mértékben Törökország, Románia és Magyarország esetében emelkedett a folyamatban lévő, az emberi jogok érvényesülésével kapcsolatos ügyek száma – közölte a strasbourgi székhelyű bíróság csütörtökön.


Az esetek legtöbbjében a szabadsághoz és a biztonsághoz, valamint a tisztességes eljáráshoz való jogot sértették meg – fogalmazott6 jelentésében az EJEB,  külön említve az “embertelen vagy megalázó bánásmóddal” kapcsolatos ügyeket. 

Az Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság 2016-os évet értékelő jelentésében kiemelte, az év végéig a folyamatban lévő ügyek száma elérte a 79 750-et, ami 23 százalékkal lépte túl a 2015-ben regisztrált 64.850-at.

[htmlbox Változásfigyeltetés]

 

Guido Raimondi, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) elnöke elmondta: Törökország tavaly 12,600 ügyben volt érintett, ami az előző évhez képest 15,8 százalékos növekedést jelentett. Magyarország folyamatban lévő ügyeit tekintve az előző évhez képest 11,2 százalékkal több, 8950 eset feldolgozását kezdte meg a strasbourgi bíróság 2016-ban.

Törökországot kiemelve a bíróság jelentésében hangsúlyozta, a sikertelenül végződött júliusi puccskísérletet követően bevezetett szükségállapot idején történt visszaélések miatt több mint ötezer keresetet adtak be és továbbiak várhatók.

A strasbourgi bíróság táblázata szerint tavaly 993 ügyben hoztak ítéletet, amelyek közül 829 esetben állapították meg az emberi jogok európai konvenciójának megsértését.

A tagállamok közül a legtöbb, 222 esetben Oroszország ellen, majd Törökország (77), Románia (71), Ukrajna (70), Görögország (41) és Magyarország (40) ellen hoztak elmarasztaló ítéletet.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Négy és fél év gyilkossági kísérlet miatt
2018. szeptember 26.

Jogerősen négy és fél év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla szerdán egy szentesi nőt, aki megpróbálta megölni idős, magatehetetlen élettársát.

Perindítási viszontagságok
2018. szeptember 26.

Perindítási viszontagságok

Idén január óta nehezebb Magyarországon pereskedni, mint valaha is volt. Szakmai pontatlanságokra vagy formai hibára való hivatkozással a bíróságok számolatlanul dobják vissza még a legtapasztaltabb ügyvédek keresetleveleit is.

Kúriai munkacsoport: sikeres a reintegrációs őrizet
2018. szeptember 26.

Sikeresnek tartja a reintegrációs őrizetet a Kúria joggyakorlat-elemző munkacsoportja, amely szerint mivel a jogintézmény lényege a munkavégzés lehetőségének biztosítása, az elítéltet nem lehet elzárni ettől a lehetőségtől, még például a váltott műszakú munka esetében sem.

Állatkínzásért ítéltek el két férfit
2018. szeptember 26.

Állatkínzásért ítélt el a Sátoraljaújhelyi Járásbíróság két román állampolgárt, aki két teherautóba 142 malacot zsúfolt be - közölte a Miskolci Törvényszék szóvivője.

Egyszerűsítik és elektronizálják a közigazgatási ügyintézést
2018. szeptember 25.

A közigazgatási rendszer fejlesztésével gyorsabb, egyszerűbb, egységes és jó minőségű ügyfélkiszolgálás valósulhat meg; a következő évben 700 ügytípus egyszerűsödik vagy szűnik meg - közölte a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára kedden Zalaegerszegen.