Éles a visszhangja az új litván határtörvénynek


Visszafordíthatják a határt illegálisan átlépőket Litvániában az ország belterületének első öt kilométerén. A kedden elfogadott litván törvény nincs összhangban az Európai Unió Bíróságának döntésével, és több jogvédő szervezet tiltakozik ellene.

Az Amnesty International (AI) szerint a nemzetközi joggal ellentétes. Nils Muiznieks, az AI európai regionális igazgatója hangsúlyozza, hogy törvénytelen anélkül visszafordítani menekülőket, hogy egyénileg jussanak menedékjogi eljáráshoz. Most megkísérelték törvénybe iktatni a törvénytelent.

A jogszabály értelmében, ha külföldiek beáramlása miatt szükségállapotot hirdetnek, a határ közelében elfogott személyeket jogorvoslat nélkül kiutasíthatják.

A litván kormány azzal érvelt, hogy ez az új szabályozás lehetővé tenné az ország számára, hogy megvédje magát „a menekülőket politikai nyomásgyakorlásra használó Oroszország és Belarusz állítólagos hibrid hadviselésével szemben”.

(hu.euronews.com)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács.