Éles a visszhangja az új litván határtörvénynek


Visszafordíthatják a határt illegálisan átlépőket Litvániában az ország belterületének első öt kilométerén. A kedden elfogadott litván törvény nincs összhangban az Európai Unió Bíróságának döntésével, és több jogvédő szervezet tiltakozik ellene.

Az Amnesty International (AI) szerint a nemzetközi joggal ellentétes. Nils Muiznieks, az AI európai regionális igazgatója hangsúlyozza, hogy törvénytelen anélkül visszafordítani menekülőket, hogy egyénileg jussanak menedékjogi eljáráshoz. Most megkísérelték törvénybe iktatni a törvénytelent.

A jogszabály értelmében, ha külföldiek beáramlása miatt szükségállapotot hirdetnek, a határ közelében elfogott személyeket jogorvoslat nélkül kiutasíthatják.

A litván kormány azzal érvelt, hogy ez az új szabályozás lehetővé tenné az ország számára, hogy megvédje magát „a menekülőket politikai nyomásgyakorlásra használó Oroszország és Belarusz állítólagos hibrid hadviselésével szemben”.

(hu.euronews.com)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 9.

Újabb vádat emeltek Donald Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump volt amerikai elnök ellen, amiért minősített iratokat tárolt otthonában. Ezt maga a politikus jelentette be csütörtökön. A volt elnök közlését megerősítette ügyvédje, Alina Habba a Fox News esti műsorában.

2023. június 8.

A befejezett peres ügyek száma meghaladta az érkezett ügyek számát

„Évtizedes, de talán azt is mondhatjuk, hogy évszázados távlatban kijelenthető: a magyar bírósági ítélkezés nagy részben Budapestre koncentrálódik. 2022-ben a Fővárosi Törvényszékre és az itt működő kerületi bíróságokra érkezett a bírósági ügyek 28 százaléka, és itt volt folyamatban az összes bírósági ügy 31 százaléka. Nem véletlen, hogy a Fővárosi Törvényszék nem csupán az ország legnagyobb ügyforgalmú, hanem a legnagyobb létszámú bírósága is. Az engedélyezett létszám közel 760 bíró és 2200 igazságügyi alkalmazott – ennyien teljesítenek szolgálatot a Fővárosi Törvényszéken és a kerületi bíróságokon” – mondta dr. Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Fővárosi Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón.