Elveszítette volt román államfői előjogait Traian Basescu, miután kiderült, hogy besúgó volt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kilakoltatják állami protokollvillájából Traian Basescu volt román államfőt, akiről a múlt héten állapította meg jogerősen a legfelsőbb bíróság, hogy egyetemi hallgatóként együttműködött az egykori kommunista titkosszolgálattal, a Securitatéval – közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség.

Az állami protokollingatlanokat kezelő közhasznú társaság (RA-APPS) szerint Basescunak a bírósági ítélet jogerőre emelkedésétől számítva 60 napon belül ki kell költöznie abból a bukaresti, Gogol utcai ingatlanból, amelyet a volt államfők előjogait szabályozó törvény értelmében utaltak ki számára.

A kormányőrség (SPP) már múlt héten közölte, hogy nem biztosítja tovább a volt elnök védelmét. Romániában a volt államfőnek megbízatása lejárta után állami protokollingatlant, irodavezetőt és titkárt, kormányőrségi védelmet, szolgálati autót bocsátanak rendelkezésére, és a mindenkori tisztségben lévő elnök járandóságának 75 százalékára jogosult. A 2001-es törvény szerint ezekre az előjogokra azonban nem jogosult volt román államfő, ha azért szűnt meg a megbízatása, mert népszavazással leváltották, vagy valamilyen bűncselekményért jogerősen elítélték.

A román parlament tavaly – éppen a Basescuval kapcsolatban felmerült besúgóvád miatt – törvénymódosítást fogatott el, amely szerint abban az esetben is megvonják az előjogokat, ha volt államfőről jogerős, végleges ítélet állapítja meg, hogy a Securitate besúgója vagy alkalmazottja volt.

Basescuról „újonnan feltárt dokumentumok alapján” 2019-ben állapította meg a román átvilágítási testület, a Securitate Irattárát Tanulmányozó Országos Tanács (CNSAS), hogy jelentett a kommunista titkosrendőrségnek. A CNSAS közölte, hogy a Securitate már diákkorában, 1972-ben beszervezte Basescut, aki a tengerészeti egyetemen Petrov fedőnév alatt írt volt kollégáiról elmarasztaló jelentéseket.

Korábban az átvilágítási testület több ízben is igazoló jelentést állított ki arról, hogy Basescu nem volt besúgó, különben a hatályos törvények értelmében nem is vállalhatott volna közhivatalt. Az államfői tisztséget tíz éven keresztül betöltő Basescu – akinek mandátuma idején az alkotmány betartása felett kellett őrködnie és többek között a bírák kinevezése és felmentése is hatáskörébe tartozott – nem ismerte el a román igazságszolgáltatás döntését, a múlt heti végzés után annyit írt közösségi oldalán, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságánál (EJEB) panaszolja be Romániát.
A jelenleg 70 éves Basescu 2004 és 2014 között volt Románia elnöke, államfői megbízatása lejárta után megalapította a Népi Mozgalom Pártot (PMP), amelynek színeiben előbb szenátor lett, majd 2019-ben európai parlamenti mandátumot szerzett. Pártja a 2020-as parlamenti választáson kiesett a bukaresti parlamentből, miután nem érte el az ötszázalékos bejutási küszöböt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2019. október 11.

Semmit se bánok

Meghökkentő, megdöbbentő szituációt tár elénk Székely Csaba legújabb drámájában, a Rózsavölgyi Szalonban.
2021. október 29.

Könyv: Ártatlanul elítélve

Mi történik, ha hiba keletkezik az igazságszolgáltatás gépezetében? Mikor, milyen okok miatt, és milyen következményekkel járhat egy ember életében?