Emberiség ellenes bűntettek Venezuelában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Amerikai Államok Szervezete szerint a venezuelai kormány 2012 óta számos emberiség ellenes bűncselekményt követett el.


Független szakértők 400 oldalas jelentést készítettek, amely alapján az Amerikai Államok Szervezetében (OAS) alapos gyanú merült fel, hogy Venezuelában emberiség ellenes cselekmények történtek. A szakértői véleménnyel alátámasztott gyanút az OAS továbbította a Nemzetközi Büntetőbíróságnak és kérte a venezuelai kormány cselekményeinek kivizsgálésát.

A jelentés szerint a venezuelai kormány tudtával, támogatásával és utasítására olyan emberiség ellenes bűncselekményeket követtek el, mint gyilkosságok támogatása, koholt vád alapján történő bebörtönzés, kínzás, nemi erőszak és emberrablás. Az OAS szerint a kormány célja az ellenzéki erők felszámolása volt.

Az OAS jelentése szerint Maduro elnök 2013-as megválasztása óta átlagosan hét embert vesznek őrizetbe naponta. A fogvatartottakat válogatott módon kínozzák, például rendszeresen megverik, a sérüléseiket pedig nem kezelik, szexuális kínzásokat alkalmaznak, elektromos sokkolót használnak, égési sérüléseket okoznak, könnygázt vetnek be, az ételt üvegszilánkokkal és ürülékkel keverik össze, a vizet és az ételt pedig gyakran megvonják. A szakértői vizsgált 289 esetben igazolta a kínzások eredményeként bekövetkezett fizikai és mentális sérüléseket.

A jelentés szerint 2014 és 2017 között 131 kormányellenes tüntető halt meg a kormány fellépésének köszönhetően. A szakértőket az ország korábbi igazságügyi minisztere segítette, aki több mint 8200 kivégzésről számolt be, amelyet gyakran jogellenes őrizetbe vételek és koholt vádak, valamint színpadias tárgyalások előztek meg.

Tavaly a Human Rights Watch és a venezuelai Büntetőjogi Fórum is a Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordult a Vebezeulában elkövetett emberiségellenes bűncselekmények miatt.

(jurist.org)

[htmlbox be_jogszabalytukor]

Kapcsolódó cikkek

2023. december 7.

A GVH több eszközzel is védi a gyermekeket az online térben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) új epizódot adott ki hivatalos podcast csatornáján. A podcast epizódban, a nemzeti versenyhatóság által ez év májusában lefolytatott átfogó gyorselemzés (sweep) eredményeiről beszél dr. Hernádi Júlia, a GVH fogyasztóvédelmi irodájának helyettes-vezetője.