Emberölésért ítélték el a hanyag kutyatartót

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. április 21.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nógrád Megyei Főügyészség vádat emelt egy 61 éves nő ellen, akinek kutyája közútra szökve halálos közúti balesetet okozott.


A vádlott karancslapujtői ingatlanán több mint tíz éve tartotta kistermetű keverék kutyáját. Az állatot napközben az udvar elkerített részére nem zárta el, noha többször előfordult, hogy a kutya az udvar nyitva hagyott kapuján kiszökött, ezekről az esetekről a vádlottnak is tudomása volt.

2016. április 26-án 10 óra körül a kutya az ismét nyitva maradt kapun keresztül újra elszökött. Ugyanekkor érkezett motorkerékpárján egy 63 éves férfi a ház előtti úton,  a megengedett 40 km/h sebességgel. Az eb jobb oldalról hirtelen a motor elé futott, a férfi azonnal fékezett, de az ütközést nem tudta elkerülni, a kutyát elütötte, majd az úttestre zuhant.

A baleset következtében a sértett – annak ellenére, hogy bukósisakot is viselt – többek között sorozatos bordatörést és agyzúzódást szenvedett, illetve a jobb oldalán légmell alakult ki. A baleseti sérüléseivel közvetlen okozati összefüggésben, folyamatos kórházi kezelése ellenére a baleset után egy hónappal elhunyt.

A baleset azért következett be, mert a vádlott nem gondoskodott megfelelően arról, hogy kutyája az udvarról ne szökhessen el, s ezzel megszegte a KRESZ azon szabályát, amely szerint állatot az út közelében magánterületen is csak úgy szabad tartani, hogy az útra ne juthasson ki.

A büntetlen előéletű nő ellen a főügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt emelt vádat a Balassagyarmati Törvényszéken és a Btk. alapján felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására és 157.000,- Ft bűnügyi költség megfizettetésére tett indítványt.

(ugyeszseg.hu)

[htmlbox BDT]

Kapcsolódó cikkek:


Megszületetett az elsőfokú ítélet a Buda-Cash-ügyben
2018. október 19.

Elsőfokon egyenként 7 év 6 hónap börtönbüntetésre, 10 év gazdasági társaság vezető tisztségének viselésétől eltiltásra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette miatt a Buda-Cash-ügy vádlottjait a Fővárosi Törvényszék. Emellett a Törvényszék mindegyik vádlottra vagyonelkobzást rendelt el.

Új épületbe költözött a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság Veszprémben
2018. október 19.

Új épületbe költözött a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, amelynek kibővült a jogköre. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke sikeresnek és hatékonynak nevezte a bíróságok szervezeti átalakítását a megújult épület átadása alkalmából tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Szerzői jog: szigorú döntést hozott az EUB
2018. október 18.

Szerzői jog: szigorú döntést hozott az EUB

Felelős a szerzői jogok megsértéséért az a felhasználó, akinek internetkapcsolatával a jogsértést fájlmegosztással elkövették, nem mondhatja azt, hogy egy rokona használta a kapcsolatot - mondta ki ítéletét az Európai Unió bírósága.