Enyhítették a diákokat megalázó tanár büntetését


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A középiskolai tanár a diákok felé tett sértő és megalázó – többnyire szexuális tartalmú – megjegyzéseivel és cselekményeivel a – nevelése és felügyelete alatt álló – 15-17 év közötti kiskorúak erkölcsi és érzelmi fejlődését veszélyeztette – közölte a Fővárosi Törvényszék.

A vádirat szerint a középiskolai tanár a diákok felé tett sértő és megalázó – többnyire szexuális tartalmú – megjegyzéseivel és cselekményeivel a – nevelése és felügyelete alatt álló – 15-17 év közötti kiskorúak erkölcsi és érzelmi fejlődését veszélyeztette. Ezen kívül a vádhatóság szerint a
férfi számos alkalommal tett egy diák bőrszínére utalva sértő megjegyzéseket diáktársai előtt, sértve ezzel emberi méltóságát. A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság a vádlottat 23 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt 2 év 3 hónap – 5 év próbaidőre felfüggesztett –börtönbüntetésre és 5 év tanári foglalkozástól eltiltásra ítélte.

Az ügy a fellebbezések okán másodfokon 2019. július 1-jén a Fővárosi Törvényszéken folytatódott. A másodfokú tanács nyilvános ülésen – az elsőfokú bíróság ítéletével egyetértve – a vádlottat bűnösnek találta. A szabadságvesztés időtartamát 2 évre mérsékelte, egyebekben pedig az elsőfokú ítéletet helyben hagyta. Az ítélet jogerős.


Kapcsolódó cikkek

2018. augusztus 21.

A büntetőeljárás hatékonysága vs. alapjogvédelem

Az európai elfogatóparancs az uniós bűnügyi együttműködés kölcsönös bizalomra épülő jogintézménye. Az európai kerethatározat által meglévőnek feltételezett tagállamok közötti bizalommal azonban a gyakorlatban a kezdetektől problémák vannak.