Enyhítették a “tolvajkergetők” büntetését

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. április 4.
Címkék: , ,
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lényegesen enyhítette négy tolvajkergető büntetését a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön kihirdetett másodfokú, jogerős döntésében: a korábban, első fokon kiszabott letöltendő szabadságvesztést felfüggesztettre változtatta, a felfüggesztetteteket pedig próbára bocsátásra.

Az eljárás adatai szerint a magát tolvajkergetőknek nevező csoport tagjai a biciklilopások ellen kívántak fellépni oly módon, hogy mozgásérzékelővel felszerelt, “csali kerékpárokat” hagytak közterületen, és megpróbálták leleplezni azokat, akik ellopták, illetve továbbadták azokat.

2015 áprilisában a Széna téren hagytak egy nagy értékű kerékpárt, amikor pedig azt ellopták, a négy vádlott a tolvaj – jelen eljárás sértettje – után eredt. Napokkal később sikerült a négy vádlottnak megtalálnia egy fiatalembert, akinek köze volt a lopáshoz. A csapat vezetője, a Tomcat néven ismert Polgár Tamás elsőrendű vádlott ekkor többször is provokálta a tolvajt, előbb szóban, majd tettleg, például pofon ütötte. Amikor pedig a tolvaj visszatámadt, Polgár Tamás két társa lefogta a fiatalembert, felsőtestét előredöntötte, Polgár Tamás pedig acélbetétes bakancsával egyszer, közepes erővel fejbe rúgta a sértettett.

Az ügyészség önbíráskodás miatt emelt vádat, a vádlottak tagadták bűnösségüket.

Az első fokon eljárt Budapest Környéki Törvényszék tavaly nem jogerősen súlyos testi sértés és garázdaság miatt 2 év letöltendő börtönre ítélte Polgár Tamást, három társa esetében pedig egy év körüli felfüggesztett szabadságvesztéseket szabott ki.

Az ügyészség a minősítés megváltoztatása és a büntetések súlyosítása érdekében fellebbezett, a védők felmentésért, hatályon kívül helyezéséért, illetve enyhítésért.

Csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú ítélet minősítésének változatlanul hagyása mellett lényegesen enyhítette a szankciókat. Polgár Tamás esetében letöltendő helyett másfél év, négy évre felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki, a másik három vádlott esetében pedig a felfüggesztett szabadságvesztések helyett a büntetés kiszabását 2 év próbaidőre elhalasztotta. (Ebben az ügyben büntetést csak akkor kaphatnak, ha a próbaidő alatt más bűncselekményt követnek el.)

A tábla szóbeli indoklásában többek között rámutatott arra, hogy ami történt, az a biciklitolvaj vonatkozásában “messze nem nevezhető tettenérésnek”, sokkal inkább arról van szó, hogy a tolvajkergetők egy konkrét esetben megkísérelték igazolni gyanújukat. Továbbá nem merülhet fel a védelem által emlegetett jogos védelem, hisz Polgár Tamás provokálta a sértettet, s ez vezetett a verekedéshez.

Ugyanakkor a tábla azt is hangsúlyozta: a vádlottak már a rúgás előtt hívták a rendőröket, utána pedig tőlük telhetően megpróbálták elhárítani tettük következményeit, ellátták a sérültet és hívták a mentőket.

A büntetések enyhítése kapcsán a tábla rámutatott: az elsőfokú ítélet eltúlzott volt.

Polgár Tamás a büntetőper tárgyalásain nem jelent meg, ismeretlen helyen tartózkodik, már az első fokú ítéletet is a távollétében hirdették ki, ellene több elfogatóparancs van érvényben. A tábla tanácselnöke közölte, hogy az enyhítés nyomán haladéktalanul intézkedik az elfogatóparancsok visszavonásáról.

Az eset kapcsán egy másik eljárásban a megvert fiatalembert is felelősségre vonták a bicikli ellopása miatt. Ráadásul egy harmadik eljárásban elmarasztaltak egy rendőrt is, aki elmulasztotta az intézkedést, mikor a verekedés előtt értesítették a tolvajkergetők.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Külföldi cégrészesedés: a tranzakciók nagy része érintett lehet
2020. május 29.

2020. május 26-án a Kormány elfogadta a 227/2020. (V.25.) sz. Kormányendeletet, ami 2020. december 31. napjáig új hatósági bejelentési kötelezettséget határozott meg az úgynevezett stratégiai társaságokban történő bizonyos részesedés és egyéb jogosultság szerzésére vonatkozó, illetve egyéb, külföldi vagy külföldi hátterű cégek által megvalósított tranzakciókkal kapcsolatban, hívja fel a figyelmet a Baker Mckenzie budapesti irodájának társasági jog és vállalatfelvásárlási csoportja.