ET: rendkívüli helyzetben is be kell tartani az Emberi Jogok Európai Egyezményét Koronavírus

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2020. március 24.
Címkék: , ,
Rovat:
Minden állam felelőssége, hogy védelmi intézkedéseket hozzon vészhelyzet esetén, a kormányoknak azonban ragaszkodniuk kell az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglaltak betartásához is, amikor új rendeleteket fogadnak el a koronavírus-járvány okozta válság kezelésére – jelentette ki Rik Daems, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke kedden.

Daems arra figyelmeztetett, hogy egy vészhelyzet az Emberi Jogok Európai Egyezménye által rögzített korlátokat meghaladó intézkedések bevezetését is igényelheti, megfelelő garanciák nélkül azonban ezek az intézkedések komoly kockázatot jelenthetnek a demokráciára, az emberi jogokra és a jogállamiságra nézve.

Az egyezmény bármilyen körülmény esetén alkalmazható, és bizonyos eltéréseket is megenged a benne foglalt jogoktól, azonban a jogállamiság alapvető biztosítékait, különösen a jogszabályok betartását, a hatékony parlamenti felügyeletet, a független bírósági ellenőrzést és a hatékony jogorvoslati lehetőségek fenntartását még vészhelyzet esetén is fenn kell tartani.

A közbiztonság, az egészség megőrzése és a rend fenntartása érdekében hozott intézkedéseknek vagy korlátozásoknak arányosnak kell lenniük. Az egyezménytől való eltérést igénylő vészhelyzet időtartamát, körülményeit és hatályát korlátozni kell. A vészhelyzeti hatásköröket pedig csak az adott cél érdekében szabad kiterjeszteni – mondta.

A PACE elnöke arra szólította fel a tagállamokat és parlamentjeiket, hogy folytassák a koronavírus elleni küzdelmet. Folyamatosan vizsgálják felül a szükséghelyzetet és az annak alapján hozott intézkedések fenntartásának szükségességét. Biztosítsák továbbá, hogy a demokrácia normáit biztosító alkotmányos ellenőrzések és egyensúlyok rendszere továbbra is működjön.

“Biztos vagyok abban, hogy ezek mentén cselekedve az Európa Tanács valamennyi tagországa legyőzi a válságot anélkül, hogy felhagynának közös értékeink betartásával” – fogalmazott a PACE elnöke.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Két év börtönre ítéltek egy svéd orgazdát
2020. szeptember 25.

A Kiskunhalasi Járásbíróság jogerősen 2 év börtönre ítélte és 3 évre kiutasította az országból azt a 35 éves svéd állampolgárságú férfit, aki ellen orgazdaság, közokirat-hamisítás, egyedi azonosítójellel visszaélés és kábítószer birtoklása miatt emelt vádat az ügyészség.

A GVH vizsgálatot indított két marketingcéggel szemben
2020. szeptember 25.

A GVH vizsgálatot indított két marketingcéggel szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenykorlátozás gyanújával eljárást indított a Star Network MCN Szolgáltató Kft.-vel és a 4KIDS Meseportál Kft.-vel szemben. A két, online tartalommenedzsmenttel és marketing-tevékenységgel foglalkozó cég ugyanis feltételezhetően felosztotta egymás között vevőkörét.