Etikátlan és jogsértő a célzott reklám?

Egy amerikai szenátor törvényjavaslata azzal vádolja a nagy technológiai cégeket, hogy a célzott reklámokkal beavatkoznak a felhasználók magánszférájába.


Josh Hawley, republikánus szenátor kedden jelentett be egy olyan jogszabályt, amely szankciót helyez kilátásba a nagy amerikai technológiai vállalatokra, ha célzott reklámokat értékesítenenek vagy közvetítenek a felhasználók felé.

A „Viselkedésalapú hirdetések alacsonyabb szintű szolgáltatásokat nyújtó (rossz hirdetések) törvény” nevet viselő törvényjavaslat célja, hogy visszaszorítsa a nagy technológiai vállalatok, mint például a Facebook és a Google azon gyakorlatát, hogy széles körű adatgyűjtést végeznek, a felhasználók viselkedésének elemzése érdekében.

Az ilyen vállalkozásokra nem terjedne ki a Kommunikációs tisztességről szóló törvény 230. szakasza – amely védi az online vállalkozásokat a felhasználók által a felületeiken közzétett tartalmakért való felelősségtől. Ezt a jogi védelmet a demokraták és a republikánusok is kritizálták a technológiai társaságok által az online tartalom moderálásával kapcsolatban hozott döntések miatt.

Kedden, Brian Schatz demokrata szenátor és John Thune republikánus szenátor meghallgatást tart majd az említett 230. szakasz szerepének felülvizsgálatára.

Donald Trump májusban bevezetett egy olyan rendeletet, amely új felügyeleti eszközöket vezet be a technológiai cégek tartalmi moderálási döntéseivel kapcsolatban, és támogatja a jogalkotást a 230. szakasz hatályon kívül helyezésében vagy gyengítésében, annak érdekében, hogy a közösségi médiaplatformokat megfelelően szabályozzák.

“A nagy technológiai vállalatok manipulatív reklámrendszerének hatalmas rejtett ára van, amelyben szinte semmit nem kapnak vissza a felhasználók, csak a techcégek gazdagodnak” – mondta Hawley, a tech vállalatok nyílt kritikusa és Trump egyik fő szövetségese. “A gyermekek magánszférájának megsértése, és a bizonyos szempontból kifogásolható tartalmak cenzúrása igenis reális veszélyek.”

Hawley legutóbbi javaslatát, amely megtiltja a szövetségi alkalmazottaknak, hogy a TikTok kínai közösségi média alkalmazását használják a kormány által adott telefonjaikon az Egyesült Államok Szenátusának Belbiztonsági Bizottsága egyhangúlag elfogadta, és az USA Szenátusa elé viszi szavazásra.

A Facebook és a Google egyelőre nem reagált az új törvényjavaslatra.

(reuters.com)Kapcsolódó cikkek:


A várandós munkavállaló nem kapott béremelést
2020. augusztus 3.

A várandós munkavállaló nem kapott béremelést

Az eljárás alá vont munkáltató nem tudta objektív szempontokkal alátámasztani, hogy a mérlegelési jogkörében végrehajtott bérrendezéskor milyen paraméterek szerint differenciált.

Közjegyzőnél is köthető lakásbérleti szerződés
2020. augusztus 3.

A lakásbérleti szerződést írásba kell foglalni, és bár jogász közreműködése nem kötelező, érdemes megfontolni - mondta Asbóth-Hermányi Lőrinc közjegyző az M1 aktuális csatornán.

Kuciak-ügy: három vádlott tagadta bűnösségét
2020. augusztus 3.

Egyöntetűen tagadták bűnösségüket a két és fél évvel ezelőtti szlovák újságírógyilkosság perének még ítéletre váró vádlottjai a bazini székhelyű különleges bíróságon elmondott záróbeszédeikben.