EU-biztos: a vírus terjedését követő alkalmazásoknak automatikusan törlődniük kell Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A koronavírus terjedését követő mobiltelefon-alkalmazások nem használhatók tömeges megfigyelésre, és azonnal üzemen kívül kell helyezni őket, ahogy a járvány véget ér – hangsúlyozta Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülési kérdésekért felelős tagja az Európai Parlament plenáris ülésének csütörtöki vitájában.

Hozzátette, hogy a deaktiválásnak automatikusan meg kell történnie abban az esetben is ha valaki elfelejti eltávolítani telefonjáról az alkalmazást. Elmondta: alapvető fontosságú, hogy az alkalmazás használata önkéntes, átlátható és biztonságos legyen. Bluetooth típusú technológiákon kell alapulnia a földrajzi helymeghatározás helyett, továbbá interoperábilisnak kell lennie, vagyis működnie kell különböző országok és a különböző operációs rendszerek között is.

“Nagyon fontos, hogy a személyes adatok és a magánélet védelme érdekében megtaláljuk a legkevésbé tolakodó megoldásokat” – tette hozzá.

A téma vitájához fűzött írásbeli hozzászólásában Tóth Edina, a Fidesz uniós parlamenti képviselője kiemelte, hogy a mobilalkalmazások jól kiegészíthetik az emberek közötti érintkezések hagyományos módokon történő nyomon követését, és segíthetnek megszakítani a vírus fertőzési láncát. Hangsúlyozta azonban, hogy a mobilalkalmazásokra vonatkozó eszköztárat alaposan átgondolt adatvédelmi iránymutatásoknak is ki kell majd egészíteniük.

“Törekednünk kell a magánélet védelmét erősítő technológiai megoldások kihasználására. Az alkalmazásoknak a tagállamok járványügyi iránymutatásain kell alapulniuk, és tükrözniük kell a kiberbiztonsággal és a hozzáférhetőséggel kapcsolatos bevált gyakorlatokat is” – emelte ki.

Az Európai Bizottság április közepén közzétett iránymutatásai szerint az új alkalmazások eszköztárának jövőbeli fejlesztései során közös megközelítést kell kidolgozni egyes funkciókra, különösen a tájékoztatásra és a tünetek követésére vonatkozóan. Az uniós testület megjegyezte, hogy fontos a tagállamok együttműködése is annak érdekében, hogy a gyakorlati eszközök használatát kidolgozhassák.

Az uniós tagállamoknak 2020. május 31-ig jelentést kell tenniük intézkedéseikről, és az intézkedéseket szakértői értékelés céljából hozzáférhetővé kell tenniük a többi tagállam és a bizottság számára.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek