Euronews: az EU Bíróságának főtanácsnoka elutasította a magyar érveket


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoki indítványa szerint megfelel az uniós jognak az Európai Bizottság által beterjesztett jogállamisági mechanizmus – írja az Euronews. Ezzel a rendszerrel felfüggeszthetik az uniós péntek kifizetéseit, ha rendszerszintű visszaéléseket tapasztalnak.

Magyarország és Lengyelország keresetében azt kérte, hogy az uniós törvényszék mondja ki, hogy a rendszer jogellenes. A mostani javaslat még nem a végső ítélet, azonban a bíróság az esetek nagy többségében a főtanácsnoki indítvánnyal megegyező ítéletet hoz – hívja fel figyelmet cikkében az Euronews.

A főtanácsnok véleménye szerint kiemelten fontos a jogállamiság védelme az unióban. Így a mechanizmusról szóló jogalkotói döntés az uniós intézmények mérlegelési jogkörébe tartozik. Vagyis a döntés nem minősíthető tévesnek. A főtanácsnok ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a rendeletet nem a jogállamiság valamennyi megsértésére kell alkalmazni, hanem csak azokra, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak az uniós költségvetés végrehajtásával – olvasható a cikkben, amely arról is beszámol, hogy  a magyar igazságügyminiszter a Facebookon reagált az ítéletre. Varga Judit azt írta: „Mielőtt azonban örömkönnyek szöknének a brüsszeli elit és a balliberális sajtó szemébe, halkan megjegyezném: ez csupán egy javaslat, ítélet csak év végén, jövő év elején várható.” A miniszter teljes posztja megtekinthető itt: https://www.facebook.com/VargaJuditMinisterofJustice/posts/446035533556567

(Euronews)


Kapcsolódó cikkek

2020. december 2.

Antonio Costa: nem nyitható újra a jogállamisági mechanizmusról szóló megállapodás

Nem nyitható újra a német soros EU-elnökség és az Európai Parlament között létrejött megállapodás a jogállamisági mechanizmus szükségességéről az uniós keretköltségvetéssel és a helyreállítási alappal összefüggésben – jelentette ki Antonio Costa portugál miniszterelnök az Európai Unió januártól kezdődő soros portugál elnökségi programját bemutató szerdai sajtótájékoztatón az uniós parlamentben.