Éveket osztott ki a bíróság fiktív számlák miatt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jogerősen másfél és négy év közötti börtönbüntetéssel sújtott szerdán a Szegedi Ítélőtábla azokat a Bács-Kiskun megyei vállalkozókat, akik fiktív számlák felhasználásával 2005-ben és 2006-ban több száz millió forintnyi adót nem fizettek be.


A táblabíróság adócsalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a vádlottakat. Az egyaránt négy-négy év börtönbüntetésre ítélt első- és másodrendű vádlottal szemben a bíróság 87,9 millió forint összegre vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet szerint a vádlottak olyan hálózatot alakítottak ki, amelyben a résztvevő, tényleges gazdasági tevékenységet nem végző társaságok szerepe az volt, hogy biztosítsák azt a bizonylati, számlázási hátteret, amely révén két cég csökkentheti adófizetési kötelezettségét.

Az elsőrendű vádlott 2005 elejétől 2006 második feléig számla nélkül vásárolt faárut. A vádlottak ezért a bizonylatok elkészítésére ténylegesen nem működő gazdasági társaságokat vontak be. Ezek a cégek fiktív számlákat állítottak ki, melyeket a két vállalkozás könyvelésébe felhasznált, és azokra hivatkozva egyrészt nem fizetett be a forgalmi adót, másrészt ÁFÁ-t igényelt vissza. 

A vádlottak összesen mintegy 400 millió forinttal akarták megkárosítani a költségvetést, 260 millió forint adót pedig ténylegesen nem is fizettek be vagy jogosulatlanul igényeltek vissza.

Gyurisné Komlósi Éva tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során kifejtette, az elkövetett bűncselekmény súlya és a vádlottak társadalomra veszélyessége jóval súlyosabb büntetések kiszabását indokolná. A táblabíróság azonban jelentős enyhítő körülménynek tekintette az időmúlást és azt, hogy a vádlottak hosszú időn át álltak büntető eljárás alatt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács.