Felfüggesztett börtönbüntetés az ítélet egy életveszélyt okozó pofonért


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Fővárosi Törvényszék 2 év – végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte azt a férfit, aki arcul ütött egy embert, aki ennek következtében elesett, beverte a fejét és életveszélyes koponya sérüléseket szenvedett. A sértett később a kórházban korábbi betegségei következtében elhunyt, a halála és a sérülései között nem volt okozati összefüggés – írja közleményében a törvényszék sajtóosztálya.

A vádirat szerint a vádlott 2018 szeptemberében Budapesten a XXI. kerületben az egyik óvodából vitte haza a gyermekét, amikor arra lett figyelmes, hogy a közelben egy idősebb, ittas ember – a későbbi sértett – a járda mellett vizelt. Emiatt összeszólalkozott a sértettel, majd egy alkalommal nyitott tenyérrel arcon is ütötte őt. Az ütés következtében a sértett hanyatt esett, feje a földhöz csapódott. A sértett sérülését látva a vádlott értesítette a mentőket.

Az ügyészség a vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettével vádolta. A bíróság indokolásában kifejtette, hogy bizonyítottnak látta a testi sértés bűntettét. A vádlott és a sértett között fennálló jelentős korkülönbség, valamint a sértett láthatóan leromlott fizikai állapota miatt a terheltnek tisztában kellett lennie azzal, hogy akár egy kis erejű pofonnal is okozhat  sérülést a sértettnek.

Az ítélet kiszabásakor a bíróság enyhítő körélményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, őszinte megbánását és azt, hogy 3 kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik rendezett családi körülmények között. Enyhítő körülmény volt továbbá, hogy a vádlott riasztotta a mentőket a sértetthez, akit tiltakozása ellenére a mentők kiérkezéséig nem hagyott távozni a helyszínről.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy jelen esetben a büntetés célja annak végrehajtása nélkül is elérhető, ezért döntött úgy, hogy a kiszabott kétéves börtönbüntetés végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggeszti. A bíróság rendelkezett továbbá a bűnügyi költségek megfizetéséről is.

Az ítéletet a vádlott és a védője is tudomásul vették, az ügyészség 3 nap gondolkodási időt tartott
fenn a perorvoslati nyilatkozatra, így az ítélet nem jogerős.


Kapcsolódó cikkek