Felfüggesztett fogházbüntetést állatkínzásért


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Veszprémi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével meghozott büntetővégzésével tíz hónap – végrehajtásában egy év hat hónap próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetéssel sújtotta azt a 46 éves Veszprém megyei nőt, akivel szemben állatkínzás vétsége miatt emelt vádat az ügyészség. A bíróság kötelezte továbbá a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott pár évvel ezelőtt befogadott egy zsemleszínű, keverék kutyát és otthonában tartotta. A vádlott a kutyáját nem kellő alapossággal gondozta, chippel történő ellátást és az oltási kötelezettségeit is elmulasztotta. A vádlott az állat évek során kialakuló betegségeit nem kezeltette, a szükséges orvosi kezeléseket a nyilvánvaló tünetek ellenére nem kezdeményezte. A kórképek mindegyike hosszantartó, több hetes, hónapos folyamat eredménye, mely a vádlott nemtörődömségére, mulasztására vezethető vissza. A betegségek között volt olyan, ami kezelés, fájdalomcsillapítás nélkül az átlagosat meghaladó és hosszantartó fájdalommal jár, valamint maradandó halláskárosodást okozhat, továbbá az állatnál megjelent kórképek szövődményes esetekben alkalmasak arra, hogy az állat pusztulását okozzák.

A kutyára állatvédők találtak rá tavaly augusztusban abban a Veszprém megyei községben, ahol a vádlott él, ugyanis a kutya megszökött. A kutya a megtalálásakor rossz állapotban volt.

A kutyát az eljárás során lefoglalták és egy állatvédő alapítvány őrzésébe került. A lefoglalását követően a kutya műtéti ellátásra szorult. A vádlott az állatról lemondott, a lefoglalás megszüntetését követően az állatot az alapítványnak rendelték kiadni.

A vádlott a kutyával szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmazott, mely alkalmas volt arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

A büntetővégzéssel szemben tárgyalás tartása kérhető, melyre nyitva álló határidő a vádlottal szemben még nem telt el.

(birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2020. június 18.

Felfüggesztett börtön állatkínzásért első fokon

A Csongrádi Járásbíróság első fokon tíz hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta azt a balotaszállási asszonyt, aki autója mögé kötötte, majd kilométereken át vonszolta kutyáját tavaly nyáron – közölte a Szegedi Törvényszék.