Földek közös tulajdonának megszüntetése: egyelőre nem nyújthatók be a kérelmek Koronavírus


2021. január 1-jén ugyan hatályba lép az osztatlan közös tulajdonú földek megszüntetésétől szóló 2020. évi LXXI. törvény, a folyamatban lévő megosztás tényének feljegyzésére irányuló kérelmek azonban az 547/2020. (XII. 2.) számú Kormányrendelet szerint a veszélyhelyzetre tekintettel 2021. február 8-ig nem nyújthatók be az ingatlanügyi hatósághoz .

A földeken sok helyen még mindig az osztatlan közös tulajdoni forma áll fenn, mely egyfelől meglehetősen átláthatatlanná teszi a tulajdoni viszonyokat, másfelől gátja a használatnak, és nehézkessé teszi a tulajdonosok és a tényleges földhasználók jogviszonyait, jogainak és kötelezettségeinek teljesítését.

A júliusban elfogadott, a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról és a földnek minősülő ingatlanok jogosultjai adatainak ingatlan-nyilvántartási rendezéséről szóló 2020. évi LXXI. törvény elsődleges célja az optimális méretű és átlátható használati és tulajdoni viszonyokkal rendelkező birtokstruktúra létrehozása, és ezzel a magyar agrárgazdaság segítése, stabil tulajdonosi szerkezet kiépítése.

Mivel a tulajdon rendezésének sokszor elsődleges akadálya az, hogy nehéz a tulajdonosokat beazonosítani, illetve megtalálni, ezért egy új eljárás bevezetésével is próbál javítani ezen a törvény azoknál a tulajdonosoknál, akiknek az ingatlan-nyilvántartásban szereplő adatai hiányosak.

A törvény rendelkezései 2021. január 1-től hatályosak, azonban az 547/2020. (XII. 2.) számú Kormányrendelet szerint a folyamatban lévő megosztás tényének feljegyzésére irányuló kérelmek a veszélyhelyzetre tekintettel 2021. február 8-ig nem nyújthatók be az ingatlanügyi hatósághoz.

Az új törvény rendelkezéseit ebben a cikkünkben ismertettük részletesen.

Olvassa továbbra is legfrissebb, az egészségügyi válsághelyzettel és az átmeneti időszakkal kapcsolatos cikkeinket a Koronavírus-infó fül alatt.

Kövesse Facebook oldalunkat, hogy a leghamarabb értesüljön a fontos változásokról!


Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 22.

Holland bíróság: lehet az etnikai alapon igazoltatni, a panaszos fellebbezett

A holland rendfenntartó szervek továbbra is figyelembe vehetik az etnikai hovatartozást igazoltatáskor, különösen határellenőrzéseknél, ez nem számít diszkriminatív gyakorlatnak – jelentette be döntését egy holland bíróság, miután jogvédő szervezetek és egy afrikai származású holland állampolgár beperelte a rendfenntartó szervezeteket ilyen jellegű eljárás miatt.