Földek közös tulajdonának megszüntetése: egyelőre nem nyújthatók be a kérelmek Koronavírus Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2021. január 1-jén ugyan hatályba lép az osztatlan közös tulajdonú földek megszüntetésétől szóló 2020. évi LXXI. törvény, a folyamatban lévő megosztás tényének feljegyzésére irányuló kérelmek azonban az 547/2020. (XII. 2.) számú Kormányrendelet szerint a veszélyhelyzetre tekintettel 2021. február 8-ig nem nyújthatók be az ingatlanügyi hatósághoz .

A földeken sok helyen még mindig az osztatlan közös tulajdoni forma áll fenn, mely egyfelől meglehetősen átláthatatlanná teszi a tulajdoni viszonyokat, másfelől gátja a használatnak, és nehézkessé teszi a tulajdonosok és a tényleges földhasználók jogviszonyait, jogainak és kötelezettségeinek teljesítését.

A júliusban elfogadott, a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról és a földnek minősülő ingatlanok jogosultjai adatainak ingatlan-nyilvántartási rendezéséről szóló 2020. évi LXXI. törvény elsődleges célja az optimális méretű és átlátható használati és tulajdoni viszonyokkal rendelkező birtokstruktúra létrehozása, és ezzel a magyar agrárgazdaság segítése, stabil tulajdonosi szerkezet kiépítése.

Mivel a tulajdon rendezésének sokszor elsődleges akadálya az, hogy nehéz a tulajdonosokat beazonosítani, illetve megtalálni, ezért egy új eljárás bevezetésével is próbál javítani ezen a törvény azoknál a tulajdonosoknál, akiknek az ingatlan-nyilvántartásban szereplő adatai hiányosak.

A törvény rendelkezései 2021. január 1-től hatályosak, azonban az 547/2020. (XII. 2.) számú Kormányrendelet szerint a folyamatban lévő megosztás tényének feljegyzésére irányuló kérelmek a veszélyhelyzetre tekintettel 2021. február 8-ig nem nyújthatók be az ingatlanügyi hatósághoz.

Az új törvény rendelkezéseit ebben a cikkünkben ismertettük részletesen.

Olvassa továbbra is legfrissebb, az egészségügyi válsághelyzettel és az átmeneti időszakkal kapcsolatos cikkeinket a Koronavírus-infó fül alatt.

Kövesse Facebook oldalunkat, hogy a leghamarabb értesüljön a fontos változásokról!


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 26.

Húsz évi pereskedés után került vissza két értékes műtárgy egy zsidó vállalkozó leszármazottjához Horvátországban

Húsz évi pereskedés után került vissza egy 18. és egy 19. századi francia festő egy-egy értékes műve Andrew Reichsman Egyesült Államokban élő filmproducerhez, akinek zsidó felmenőit 1941-ben az usztasák vezette Független Horvát Állam (NDH) deportálta, vagyonukat pedig elkobozta – írta a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn.