Főtanácsnok: nem illetékes az uniós bíróság a szlovén-horvát határvitában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Unió Bíróságának nincs hatásköre arra, hogy az uniós jog hatálya alá nem tartozó, nemzetközi jellegű határvitában döntsön – ismertette szlovén-horvát határvitát érintő főtanácsnoki indítványt a luxembourgi székhelyű EU-bíróság szerdán.

Az ügy előzménye, hogy Horvátország európai uniós csatlakozásának egyik előfeltétele volt, hogy rendezze a Szlovéniával fennálló területi vitáit. Egy választottbírósági döntés 2017-ben kijelölte a két ország közötti tengeri határt a vitatott hovatartozású Piran-öbölben. Eldőlt továbbá, hogy Szlovéniát egy, a horvát vizeken áthaladó tengeri folyosón keresztül közvetlen hozzáférés illeti meg a nemzetközi vizekhez. Szlovénia szerint Horvátország nem ismeri el az említett döntést. Mivel álláspontja szerint Horvátország uniós csatlakozásának feltételeit sérti meg, Ljubljana kötelezettségszegési eljárást indított Horvátország ellen az uniós bíróságon.

Priit Pikamäe észt főtanácsnok indítványában azt közölte, hogy az uniós jog szempontjából az érintett két tagállam közötti határt nem határozták meg.

Kijelentette, a nemzetközi megállapodások nem tekinthetők uniós jog alá tartozónak, az említett választottbírósági döntés tehát az uniós alapszerződéseinek hatályán kívül esik. A nemzeti terület körülhatárolása nem az unió, következésképpen nem az uniós bíróság határkörébe tartozik – tette hozzá.

Véleménye szerint Szlovénia közvetetten a választottbírósági ítélet végrehajtására törekszik. Ezzel összefüggésben arra emlékeztetett, hogy kötelezettségszegés megállapítása iránti kereset célja az uniós jogot sértő valamely tagállam magatartásának megállapítása és megszüntetése. Ennek értelmében a nemzetközi megállapodáson alapuló választottbírósági ítélet végrehajtása nem tartozik az unió hatáskörébe – jelentette ki.

A főtanácsnok indítványa nem köti a bíróságot, ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy döntéshozatalkor a testület gyakran azonos álláspontra helyezkedik az ügyek előzetes vizsgálatával megbízott főtanácsnokkal.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2018. április 11.

Nehéz lesz kormányt alakítani Szlovéniában

Szlovéniában előrehozott választásokat fognak tartani, de nehézségekbe ütközhet majd a kormányalakítás, mivel három párt rendelkezik közel azonos támogatottsággal, tehát a végső nyertes csak egy másik párttal koalícióra lépve tud majd kormányozni.

2019. május 7.

Nicolae Bacila: Állami támogatás és a gazdasági fejlődés közötti kapcsolat az Európai Unióban (szakfordítás)

A szerző az állami támogatások és a gazdasági fejlődés kapcsolatát tekinti át minőségi és mennyiségi megközelítést alkalmazva, figyelemmel a Nyugat- és Kelet-Közép-Európa közötti eltérésekre is. Az elemzés során egy olyan ökonometriai modellt vesz alapul, ami egyaránt figyelembe veszi a horizontális támogatások szintjét, mint az össztámogatás százalékát, valamint az egy főre eső vásárlóerőparitáson számolt GDP értékét. A szerző szerint a versenypolitika és az állami támogatások kérdése elválaszthatatlan egymástól, utóbbi továbbra is az állami politika meghatározó eszköze marad a gazdasági és pénzügyi problémák megoldása tekintetében.