Gépbeszerzési támogatásokkal csaló bűnbanda tagjaival szemben emeltek vádat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vádat emelt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség öt férfival szemben, aki újként feltüntetett, valójában használt konzervipari gépekre vett fel jogtalanul 671 millió forint vissza nem térítendő európai uniós és magyar állami költségvetési támogatást – közölte a főügyészség vezetője kedden.

Martossy György megbízott főügyész közleményében azt írta: az egymással szorosan együttműködő, bűnszövetségben tevékenykedő férfiak vezetője tisztában volt a támogatások nyújtásának pontos jogszabályi feltételeivel, tudta, hogy az unió és a magyar állam kizárólag új gépek beszerzését támogatja jelentős összegekkel.

A férfi a saját cégein keresztül felszámolás alá került konzervüzemek gépeit vásárolta fel, a használt gépeket egyik társa segítségével részben felújította. Ez elsősorban újrafestést, átcsiszolást jelentett, illetve hamis táblákat szereltek a gépekre, azt a látszatot keltve, hogy azokat újként vásárolta – ismertette a főügyész.

A gépekről a bűnszövetség egy másik tagjának cége állította ki a valótlan tartalmú és túlárazott számlákat, majd azokat benyújtották a támogatást elbíráló hivatalnak. A vádlottak 2011-ben és 2014-ben három támogatást is elnyertek ezzel a módszerrel, így 671 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a támogatást nyújtóknak. Az elnyert pénz egy részét a vádlottak saját céljaikra fordították.

Az ügyészség valamennyi vádlottal szemben börtönbüntetésre kiszabását indítványozta a bíróságnak.

A büntetőeljárás a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. november 30.

Szigorítottak az állatvédelmi szabályokon

Súlyosabban büntetik a jövőben az állatok megmérgezését, szigorúbban lépnek fel a szaporítók ellen, és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számít.

2021. november 30.

Hibrid munkavégzés: mikor kell szerződést módosítani?

Megállapodás hiányában, az eredeti munkaszerződésben meghatározott munkaidő érvényes a munkavégzés helyétől függetlenül, de hibrid munkavégzés során nem szabad megfeledkezni a munkaszerződés módosításáról sem – mutat rá az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője.