GRECO: 18 korrupcióellenes ajánlás közül ötnél van pipa


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanács üdvözli az Országgyűlésről szóló törvénynek az összeférhetetlenség esetére egyértelműbb következményeket kilátásba helyező módosításait, azonban a korrupció elleni küzdelemre vonatkozó nemzetközi ajánlások magyarországi betartását összességében továbbra sem tartja kielégítőnek – közölte a strasbourgi székhelyű Európa Tanács korrupcióellenes szakértői csoportja (GRECO) kedden.

A GRECO megállapítása szerint a 2015-ben megfogalmazott 18 ajánlás közül a magyar illetékes hatóságok ötöt hajtottak végre kielégítő mértékben.

Továbbra is hiányosságok mutatkoznak a bírákra és az ügyészekre vonatkozó ajánlások végrehajtásában, és határozottabb intézkedésekre van szükség a parlamenti jogalkotási folyamat átláthatóságának és konzultációs lehetőségének javítására, ideértve a lobbistákkal való kapcsolattartásra vonatkozó szabályok bevezetését is.

Az Országgyűlésre vonatkozóan a szakértők magatartási kódex kidolgozását ajánlották az összeférhetetlenségi szabályok megsértése ellen, emellett a vagyonnyilatkozatok egységesítését, illetve a képviselők mentelmi jogának általános felülvizsgálatát javasolták.

A bírókkal kapcsolatban a szakértők azt állapították meg, hogy nem történt érdemi előrelépés a korábban megfogalmazott három ajánlás tekintetében. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének hatáskörére vonatkozóan továbbra is kifogásokkal éltek a bírók kinevezésének vagy előléptetésének, valamint a bírói megbízatások meghosszabbításának folyamatát illetően.

A GRECO üdvözölte, hogy hatályba léptek az ügyészeket és ügyészségeket érintő törvénymódosítások, amelyek kötelezővé teszik a fegyelmi biztos bevonását a fegyelmi eljárásokba. Megjegyezték azonban, hogy ez nem elegendő a vonatkozó ajánlás megfelelőre minősítéséhez. Hozzátették továbbá, hogy nem történt előrelépés a főügyész megbízatásának meghosszabbítását és az ügyészek szélesnek ítélt mentelmi jogát illetően sem.

A szakértői csoport arra szólította fel Magyarországot, hogy 2021. szeptember 30-ig készítsen jelentést a még függőben maradt ajánlások teljesítéséről.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. augusztus 6.

Korrupciót lepleztek egy büntetés-végrehajtási intézetben

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást egy büntetés-végrehajtási felügyelő és társai ellen.
2020. június 4.

A compliance alapkérdései: Az etikus vállalati működés elmélete és gyakorlata

Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mi az eredendő oka annak, hogy a compliance kialakult, rohamosan fejlődött és fejlődik, napjainkban is egyre nagyobb szerepet kap a vállalatok működésében. Tükörfordításban a szó „megfelelést” jelent, pontosabban pedig a különböző jogszabályoknak, valamint belső, a vállalat által saját maga által – tulajdonosai, munkavállalói, szerződéses partnerei számára – felállított, részben szintén jogszabályokon, részben pedig erkölcsi-etikai alapokon nyugvó normáknak való megfelelést jelenti.