Hamarosan új bírói pályázatok jönnek

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. november 20.
Rovat:

Az új bírákat pályázat útján választják ki. A pályázati folyamatokban különös jelentősége van az objektív szempontoknak, a bírói tanácsok a pontozásos rangsorban értékelik például a pályázó tudományos tevékenységét vagy joggyakorlati idejét.
 


Jelentős változások várhatók 2018 januárjától a közigazgatási és munkaügyi bíráskodás területén. Jelenleg húsz közigazgatási és munkaügyi bíróság működik, amelyből nyolc kiemelt, regionális szerephez jut, a fellebbvitel pedig a megyék helyett a fővárosban összpontosul majd. A közigazgatási perrendtartásról szóló törvény (Kp.) hatálybalépésével a 193 közigazgatási és munkaügyi bíró mellé – előzetes becslés alapján – több lépcsőben, jövő novemberig további csaknem kétszáz bírót kell kinevezni.
Az első ütemben, 2017. szeptember 15-éig összesen 45 bírói álláspályázatot hirdettek meg, 26-ot a regionális illetékességű közigazgatási és munkaügyi bíróságokon, 19-et a Fővárosi Törvényszéken.

A 45 bírói álláspályázatra összesen 214 pályázó jelentkezett, akik összesen 1022 pályázatot nyújtottak be. A regionális illetékességű közigazgatási és munkaügyi bíróságokra kiírt álláshelyekre 173-an, a Fővárosi Törvényszéken kiírt álláshelyekre 41-en pályáztak. A pályázók csaknem egyharmada bírósági gyakorlattal nem, ám komoly közigazgatási tapasztalattal rendelkezett.

Hogy kiből lehet bíró, azt a jogszabályok rögzítik. A kiválasztási folyamat (folyamatábra 1., folyamatábra 2.) hosszadalmas, a jelöltet bírói testületek is meghallgatják, és szakmai múltját, kompetenciáit is értékelik. A bonyolult pályázati folyamatokban különös jelentősége van az objektív szempontoknak, a bírói tanácsok a pontozásos rangsorban értékelik például a pályázó tudományos tevékenységét vagy joggyakorlati idejét.

Hamarosan a következő pályázatok is megjelennek a Bírósági Közlönyben, a második ütemben összesen előreláthatólag 29 álláshelyet hirdetnek meg, melyre 2018. január 20-ig lehet pályázni. Ezek elbírálása során már új szempontok is érvényesülnek, mert a jogalkotó – részben a bírói kar felvetéseinek megfelelően – módosította a bírói álláspályázatok elbírálásáról szóló rendeletet. A módosított jogszabály alapvetően a nagyobb közigazgatási tapasztalattal rendelkezők számára biztosítja azt, hogy a szakmai múlt egyenlő elismerésével pályázzanak.

(birosag.hu)

[htmlbox beszedleiro]

Kapcsolódó cikkek:


Négy és fél év gyilkossági kísérlet miatt
2018. szeptember 26.

Jogerősen négy és fél év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla szerdán egy szentesi nőt, aki megpróbálta megölni idős, magatehetetlen élettársát.

Perindítási viszontagságok
2018. szeptember 26.

Perindítási viszontagságok

Idén január óta nehezebb Magyarországon pereskedni, mint valaha is volt. Szakmai pontatlanságokra vagy formai hibára való hivatkozással a bíróságok számolatlanul dobják vissza még a legtapasztaltabb ügyvédek keresetleveleit is.

Kúriai munkacsoport: sikeres a reintegrációs őrizet
2018. szeptember 26.

Sikeresnek tartja a reintegrációs őrizetet a Kúria joggyakorlat-elemző munkacsoportja, amely szerint mivel a jogintézmény lényege a munkavégzés lehetőségének biztosítása, az elítéltet nem lehet elzárni ettől a lehetőségtől, még például a váltott műszakú munka esetében sem.

Állatkínzásért ítéltek el két férfit
2018. szeptember 26.

Állatkínzásért ítélt el a Sátoraljaújhelyi Járásbíróság két román állampolgárt, aki két teherautóba 142 malacot zsúfolt be - közölte a Miskolci Törvényszék szóvivője.

Egyszerűsítik és elektronizálják a közigazgatási ügyintézést
2018. szeptember 25.

A közigazgatási rendszer fejlesztésével gyorsabb, egyszerűbb, egységes és jó minőségű ügyfélkiszolgálás valósulhat meg; a következő évben 700 ügytípus egyszerűsödik vagy szűnik meg - közölte a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára kedden Zalaegerszegen.