Handó: a tempó a legnagyobb kihívás

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2017. november 30.
Rovat:

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke megtartotta a 2016-os évről szóló beszámolóját az Országgyűlésben. Az OBH elnökének beszámolója szerint a legnagyobb kihívást a jogszabályalkotás tempója jelenti a hivatal számára. 


Az OBH elnöke elmondta, évente másfél millió ügy érkezik a bíróságokhoz, így több millió emberrel kerülnek kapcsolatban. Szerinte az új eljárási kódexek alkalmazása, az elektronikus ügyintézés mellett a legnagyobb kihívást a jogszabályalkotás tempója jelenti számukra. Csak 2016-ban 159 törvény, 501 kormányrendelet és számos miniszteri rendelet született – jegyezte meg.

Szólt arról is, hogy 11 ezer dolgozó fogadja az ügyfeleket 185 épületben és 2018-ban már 118 milliárd forintos költségvetéssel gazdálkodnak.

Handó Tünde szerint a jó igazságszolgáltatást lehet mérni az ítélkezés gyorsaságával. 2016-ban több ügyet fejeztek be, mint amennyi érkezett a bíróságokra – mutatott rá, hozzátéve, 2015 végéhez képest 10 százalékkal kevesebb volt a folyamatban lévő ügy. 

Az OBH elnöke szerint az ítélkezés minőségének javulását az jelzi, hogy a járásbírósági civilisztikai ügyekben az ítéletek 92 százalék első fokon jogerőre emelkedik. A fellebbezett ügyeknek 8,6 százaléka az, amelyet a törvényszék hatályon kívül helyez – közölte.

Kiemelte, hogy a dömpingügyekben is képesek a bíróságok helyt állni, példaként azt említette, hogy 2016 februárjában a Szegedi Járásbíróságra egy nap alatt 105 határzáras ügy érkezett.    

Handó Tünde beszámolt arról is, hogy nemzetközi összehasonlításban is “jól teljesít a magyar igazságszolgáltatás”. Az Európai Bizottság 2017-es igazságügyi eredménytáblája szerint a közigazgatási perek intézése Magyarországon a második leggyorsabb – mondta.

[htmlbox Változásfigyeltetés]

 

Az OBH elnöke sorsfordítónak értékelte 2016-ot az illetményhelyzettel kapcsolatban. Úgy fogalmazott, míg az elmúlt években komoly pénzeket kaptak az infrastruktúra-fejlesztésre, az illetményrendezésben voltak elmaradások; az igazságügyi alkalmazottak fizetése még belföldön sem volt versenyképes.

Hozzátette: 2016-ban az igazságügyi alkalmazottak illetménye 12 év után elmozdulhatott a holtpontról, átlagosan 30 százalékos emelést kaptak a dolgozók. Elmondta, a bírók fizetése 2016 októberétől emelkedik három lépcsőben összesen 16 százalékkal.

Handó Tünde szólt a bírói kinevezésekről is: 2012-16 között 706 bírói pályázatot írtak ki, ebből 649 volt eredményes, 604 esetben a bírói tanács rangsorának megfelelő volt a döntés. A 45 esetben volt eltérés, ehhez a bírói tanács hozzájárult – mondta.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Négy és fél év gyilkossági kísérlet miatt
2018. szeptember 26.

Jogerősen négy és fél év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla szerdán egy szentesi nőt, aki megpróbálta megölni idős, magatehetetlen élettársát.

Perindítási viszontagságok
2018. szeptember 26.

Perindítási viszontagságok

Idén január óta nehezebb Magyarországon pereskedni, mint valaha is volt. Szakmai pontatlanságokra vagy formai hibára való hivatkozással a bíróságok számolatlanul dobják vissza még a legtapasztaltabb ügyvédek keresetleveleit is.

Kúriai munkacsoport: sikeres a reintegrációs őrizet
2018. szeptember 26.

Sikeresnek tartja a reintegrációs őrizetet a Kúria joggyakorlat-elemző munkacsoportja, amely szerint mivel a jogintézmény lényege a munkavégzés lehetőségének biztosítása, az elítéltet nem lehet elzárni ettől a lehetőségtől, még például a váltott műszakú munka esetében sem.

Állatkínzásért ítéltek el két férfit
2018. szeptember 26.

Állatkínzásért ítélt el a Sátoraljaújhelyi Járásbíróság két román állampolgárt, aki két teherautóba 142 malacot zsúfolt be - közölte a Miskolci Törvényszék szóvivője.

Egyszerűsítik és elektronizálják a közigazgatási ügyintézést
2018. szeptember 25.

A közigazgatási rendszer fejlesztésével gyorsabb, egyszerűbb, egységes és jó minőségű ügyfélkiszolgálás valósulhat meg; a következő évben 700 ügytípus egyszerűsödik vagy szűnik meg - közölte a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára kedden Zalaegerszegen.