Harmadával csökkent a két éven túli peres ügyek száma a Székesfehérvári Törvényszéken


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A két éven túli peres ügyek száma harminc százalékkal csökkent a Székesfehérvári Törvényszéken 2020 augusztusa óta – emelte ki az Országos Bírósági Hivatal elnöke csütörtökön, a törvényszék összbírói értekezlete előtti sajtótájékoztatón.

Senyei György azt mondta, hogy a régi ügyekre fokozott figyelmet fordítanak, mivel a koronavírus-járvány idején nőtt az ügyhátralék. Ennek folyományaként országosan is 33 százalékkal csökkent ebben az időszakban a két éven túli peres ügyek száma.

Az elnök arról is beszélt, hogy a Székesfehérvári Törvényszéken az ügyforgalmi tendenciák eltérnek az országostól, ennek fő oka a helyi gazdasági élet fejlettsége. Az érkező ügyek száma 2020-ban országosan csökkenni kezdett, ezzel ellentétesen azonban a törvényszéken nemcsak tavalyelőtt, hanem 2021-ben is folytatódott az érkező ügyek számának emelkedése.
A bírák – részben a digitális ítélkezést kihasználva – folyamatosan dolgoznak, így tavaly a befejezett ügyek száma 5,6 százalékkal meghaladta a beérkezőéket, a folyamatban lévő ügyek száma pedig jelentősen, 19,9 százalékkal csökkent.

Senyei György örömtelinek nevezte, hogy Fejér megyében a négy járásbíróságon az elsőfokú ítéletek 93, a Székesfehérvári Törvényszéken 80 százaléka ellen nincs jogorvoslati kérelem, vagyis első fokon jogerőre emelkednek. Véleménye szerinte ez megalapozott és időszerű ítélkezést mutat.

Turcsánné Molnár Katalin, a Székesfehérvári Törvényszék elnöke közölte, hogy 2021-ben a peres és a nemperes ügyeket tekintve csaknem 43 ezer ügyet fejeztek be a törvényszék bíróságai, mely az országos befejezés 3,5 százaléka volt. Megemlítette, hogy a Székesfehérvari Törvényszék engedélyezett létszáma 328, közülük 84 bíró, 244 pedig igazságügyi alkalmazott. Jelezte, hogy tavalyi működésükhöz a feltételek biztosítottak voltak, összesen 3,768 milliárd forintból gazdálkodtak.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. április 16.

A britek nem vinnék bíróságra a kisebb ügyeket

A brit legfőbb ügyészség ajánlása szerint a kisebb súlyú büntetőügyeket az ügyészek peren kívüli eljárásban ügyészi figyelmeztetéssel vagy más kiszabható enyhe szankcióval zárják le a koronavírus miatt.