Hatályba lépett a burkatilalom Dániában


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A burka viselését tiltó jogszabály ellen sokan tiltakoztak, ennek ellenére a dán törvényhozók kitartottak a jogszabály bevezetése mellett.

Dániában mától tilos az arcot eltakaró öltözet, például burka, nikáb viselése.

A Dániában hatalmon lévő liberális párt vezetője nyomasztónak nevezte, hogy a muszlim nőknek ilyen öltözetet kell viselniük.

Sasha Andersen aktivista szerint azonban a bevezetett jogszabály hátrányos megkülönböztetésben részesít egy kisebbséget, ezért demonstrációra készül.

Az arc eltakarását más európai országokban is betiltották, azt állítva, hogy ez nem vallási alapú hátrányos megkülönböztetés, ugyanakkor az olyan vallási jelképek, mint aturbán vagy a kipa viselését nem tiltották meg.

A dán szabályozuást már csak burka ellenes törvénynek nevezik, mert a burka és a nikáb viselését teszi lehetetlenné.

(theguardian.com)


Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 9.

Ügyészségi túlkapásról beszél Trump a házkutatása kapcsán

Helyi idő szerint hétfő délután a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói jelentek meg Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az FBI nem kommentálta az intézkedést, és azt sem közölte, hogy milyen bírósági felhatalmazás alapján cselekedtek.