Hatpontos pénzügyi csomag jön


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A pénzügyek intézését könnyítő hatpontos pénzügyi csomagról döntött a gazdaságvédelmi operatív törzs a Pénzügyminisztérium és a Bankszövetség javaslatai alapján. Több helyen fizethetünk majd elektronikusan és olcsóbbá válik az ingatlanügyintézés – olvasható a kormany.hu-n.

Ezentúl ott ahol elektronikus pénztárgép működik, lehetőség lesz az elektronikus fizetésre is.  Ez további 50-60 ezer új helyet jelent és több tízmilliárd forinttal csökkenti a készpénzhasználatot.

Az elektronikus banki ügyintézés kiterjesztésével a lakosságnak és a vállalkozásoknak is egyszerűbb lesz a pénzügyek intézése. Akár évi kétmillióval is csökkenhet a személyes ügyintézések száma.

A földhivatalokra ugyanez vonatkozik, az elektronikusan benyújtható iratokkal évente 130 ezer ügyben egyszerűsödik az eljárás, például ingatlanszerzés, vagy hitelfelvétel esetén.

Széles körben díjmentessé válik az ingatlanok értékbecslése is, amit a számítások szerint az ügyek egyharmadában egy új adatbázis alapján végeznek el majd a bankok . Ez ügyfelenként 30-50 ezer forint megtakarítást jelenthet. A közjegyzői munkát is felgyorsítjuk és egyszerűsítjük, ami évi 60-70 ezer ügyfélnek jelent majd több tízezer forint megtakarítást.

Bevezetjük a digitális dokumentumkezelést, ami nagyobb biztonságot nyújt a 6,5 millió bankszámlával rendelkező embernek.

(kormany.hu)


Kapcsolódó cikkek

2020. október 22.

2021. június 30-ig meghosszabbítják a hitelfelmondási tilalmat és a hiteltörlesztési moratóriumot

A 2020. évi CVII. törvény célja, hogy egyes kiemelt társadalmi csoportok (például nyugdíjasok, a gyermeket nevelő szülők, az álláskeresők és a közfoglalkoztatottak) számára a hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettségére vonatkozó hiteltörlesztési, fizetési moratórium továbbra is fennmaradjon, illetve a pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások helyzetének stabilizálása.
2020. szeptember 24.

A Pénzügyi Békéltető Testület jogorvoslati eljárása

Ebben a cikkünkben a Pénzügyi Békéltető Testület eljárását jogorvoslati szempontból mutatjuk be, és azt is megvizsgáljuk, kötelező-e egyáltalán egy magyarországi banknak alávetnie magát a testület által hozott döntéseknek.