Hátrány éri a késő számlafizetőket

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. augusztus 23.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szabó Máté alapjogi biztos szerint hiányos, ezért sérti a jogbiztonságot a szolgáltatónak felróható okból történő késedelmes számlabefizetés jogi szabályozása – derült ki az ombudsman hivatalának közleményéből.


Az alapjogi biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy “csak a bírói út áll rendelkezésre” a közüzemi számláikat csoportos beszedési megbízással teljesítők számára, ha a szolgáltató késedelmi kamatot vet ki rájuk, és ezért jogvitába keverednek. Hangsúlyozta, akkor sincs a fogyasztók érdekének védelmében eljáró hatóság, ha a fogyasztó önhibáján kívül kerül késedelembe.

Szabó Máté egy panaszos eset miatt indított vizsgálatában megállapította: hiányos a szolgáltatónak felróható okból történő késedelmes számlabefizetés jogi szabályozása. Ez sérti a jogbiztonságot, a tisztességes eljáráshoz való jogot, csorbítja a fogyasztóvédelmi hatóság hatáskörét.

Az alapvető jogok biztosa a fogyasztóvédelmi hatósági hatáskörökre vonatkozó szabályok felülvizsgálatát kérte a nemzetgazdasági minisztertől, hogy a közszolgáltatást igénybe vevő, számláikat csoportos beszedési megbízással teljesítő fogyasztók közigazgatási eljárásban érvényesíthessék az indokolatlan késedelmikamat-követelésekkel szembeni kifogásaikat.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Több mint 500 millió ember adatait szerezték meg a Facebooktól
2021. április 9.

Több mint 500 millió ember adatait szerezték meg a Facebooktól

Több mint félmilliárd Facebook felhasználó, személyes adatai kerültek nyilvánosan hozzáférhetővé az interneten, amely felhívta a figyelmet arra, hogy a közösségi médiacég nem védi tökéletesen a hatalmas információs adatbázisát.

A vakcinaútlevéllel kapcsolatos adatkezelés
2021. április 9.

A vakcinaútlevéllel kapcsolatos adatkezelés

Az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) és az európai adatvédelmi biztos (EDPS) közös véleményt fogadott el a digitális zöld tanúsítványra (vakcinaútlevél) vonatkozó javaslatokról.