Hol akarják fenntartani a távmunkát Európában a COVID után is? Koronavírus


Kevesebb mint két év telt el a koronavírus-járvány 2020-as tavaszi kitörése óta, de ennyi idő is elég volt hozzá, hogy a távmunka, mely korábban csak kivételes esetekben volt engedélyezett, európaiak millióinak vált mindennapos valósággá. De vajon így marad-e ez akkor is, ha az élet visszaáll a régi kerékvágásba? Mely országok azok, akik a járvány vége után is megtartanák, sőt, mindennapossá tennék az otthoni munkavégzést? Európai körkép.


Statisztikák szerint a járvány előtti időkben nagyjából 5 százalék volt azok aránya nyugati országokban, akik rendszeresen távmunkában dolgoztak. Az elmúlt másfél évben azonban bizonyos országokban ez a szám megnégyszereződött. Finnország, Luxemburg és Írország már korábban is élen jártak a távmunka alkalmazásában, de mostanra mindhárom országban a munkavállalók több mint 20 százaléka otthonról dolgozik.

Az üzletek nagy része nem élte volna túl a covid miatt kialakult válságot, ha nem tud átállni digitális munkára a járvány miatti lezárások alatt. Miután bebizonyosodott, hogy több ágazatban semmilyen problémát nem okozott az átállás, felvetődött a kérdés: a megváltozott körülmények miatt a munkajog is változni fog? Lehet a jövőben rugalmas otthoni munkával számolni a munkahelyek nagy részén? Nézzük meg azokat az országokat, ahol aktívan foglalkoznak a kérdéssel.

Portugália

Portugália volt az első európai ország, mely törvénybe iktatta a távmunka ideiglenes szabályait. Ideiglenes, mivel csak addig tartanak, míg a portugál állam el nem rendeli a veszélyhelyzet felfüggesztését – ez utóbbit 2021 év végénél előbbre nem várják. A 2021 januárja óta érvényben lévő intézkedések közé tartozik a kötelező távmunka ha az alkalmazott lakókörülményei és feladatköre ezt lehetővé teszik és melyhez a munkaadónak kell biztosítania a szükséges munkafelszerelést.

A szabályok megszegése “súlyos kötelezettségszegésnek” minősül, melyet a cég méretétől függően 2000 és 61 000 euró közötti bírsággal sújthatnak.

Az ország azonban nem áll meg itt: a nemrég megjelent “Zöld Könyv: a munka világának jövőjéről” kormányzati stratégia kiemeli, hogy a jövőben (is) a távmunka és a hibrid munkavégzés irányába kell elmozdulni, és törvényben kell szabályozni, hogy ezeket a lehetőségeket automatikusan ajánlják fel a munkavállalóknak. A munkaügyi miniszter, Miguel Cabrita más uniós országokat is arra ösztönöz, hogy minél hamarabb szabályozzák a távmunkát, mondván: gyors intézkedésekkel maximalizálható a kiaknázható profit és minimalizálható a szabályozatlanságból származó veszély.

Németország

Németország egy kicsit kakukktojás az országok sorában, ugyanis az egyetlen ország Európában, mely már a Covid-járvány előtt törvényileg szabályozta a távmunkával kapcsolatos intézkedéseket. 2020 januárja óta a munkaadónak kötelező felajánlani az otthonról végezhető munka lehetőségét leendő alkalmazottjának mindaddig, míg “nincs sürgető akadálya” annak, hogy ne így tegyenek. A gyakorlatban egyelőre inkább lehetőségként, mint kötelező elemként felajánlott távmunka mellett arra is bátorítják a munkaadókat, hogy rugalmas munkaidőt/munkaórákat ajánljanak az alkalmazottaknak.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2022. május 18.

Nőtt az alkuképesség a használt házaknál

Az első negyedévben a használt házak árából országos szinten átlagosan 8,7 százalékot engedtek az eladók, míg tavaly az alku mértéke ebben a kategóriában 8,2 százalék volt. A tégla és a panel lakásoknál azonban az árengedmény mértéke csökkent – közölte az Otthon Centrum.