Hollandia évi 100 millió euróért védi meg a városi tanácsok tisztviselőit a bűnözők fenyegetéseitől


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A holland kormány évi 100 millió eurót szán arra, hogy megvédje a városi önkormányzatok tisztviselőit a szervezett bűnözői csoportok fenyegetéseitől, valamint arra, hogy megerősítse a tanácsok ellenálló képességét a bűnözéssel szemben – írta szerdán az NlTimes holland hírportál.

Ennek érdekében az igazságügyért és belbiztonságért felelős holland minisztérium a polgármesterek hollandiai szövetségével együtt kampányt indít a helyhatósági dolgozók megnyugtatására afelől, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy megfélemlítés és fenyegetés ne érje őket a munkájukban, továbbá az ilyenfajta incidensek azonnali bejelentésére ösztönözze őket. A minisztérium tervet is kidolgozott a bejelentések gyors kivizsgálására – írta a hírportál.

Az NlTimes szerint a hollandiai polgármesterek több mint 65 százaléka pályája során legalább egyszer szembesült már szóbeli vagy írásbeli agresszióval, fenyegetéssel vagy megfélemlítéssel. Ugyanez igaz a tanácsnokok közel 40 és a városi tanácsosok 30 százalékára. A legtöbben nem jelentik be az eseteket.

Az RTLNiews hírportál tudósítása szerint Hanke Bruins Slot holland belügyminiszter a parlamenti képviselőknek írott szerdai levelében azt hangsúlyozta, hogy „a jó és megbízható kormányzáshoz elengedhetetlenül szükséges, hogy az ügyintézők, köztisztviselők és politikusok agresszió, megfélemlítés nélkül végezhessék munkájukat”.

A belügyminiszter szerint egyre gyakoribb, hogy a helyi politikusok és tisztviselők megfélemlítéssel és fenyegetéssel szembesülnek, ami a családjukat is érinti. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre határozottabban tapasztalható a szervezett bűnözés befolyása a városi tanácsokra, a bűnszervezetek erőszakkal és fenyegetéssel akarnak hatást gyakorolni a helyi döntéshozatalra.
A hírportál szerint tavaly 600 bejelentés érkezett a hatóságokhoz helyi politikusok megfélemlítésével összefüggésben. A fenyegetéseket az elkövetők általában a közösségi médián, a Twitteren és az Instagramon keresztül küldik. Az is feltűnő, hogy az ilyen üzenetek általában kiskorú személyekhez köthető profilokról származnak.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. augusztus 5.

A fizetési meghagyásos eljárás szabályozási modelljei

A szerző a már felmerült és a jövőben várhatóan felmerülő jogalkalmazási kérdésekre koncentrálva tárgyalja az európai fizetési meghagyásos eljárást, valamint teljeskörűen feldolgozta az Európai Bíróság eddig napvilágot látott vonatkozó jogeseteit és a magyar felsőbíróságok tárgyban közzétett döntéseit.
2021. szeptember 9.

A hallgatáshoz való jog és az önvádra kötelezés tilalma

Az EUB ítélete szerint, a bennfentes kereskedelem szabálysértése miatt közigazgatási vizsgálat alá vont természetes személynek joga van a hallgatáshoz, amennyiben a válaszai alapján felmerülhet a büntető jellegű közigazgatási szankcióval büntetendő jogsértésért való felelőssége vagy büntetőjogi felelőssége.