Holokauszt-emléknap: meg kell tenni mindent az abszolút gonosz térnyerése ellen

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2021. január 27.
Címkék: , ,
Rovat:
Aki túlélték a holokauszt borzalmait, ránk, európaiakra hagyták a demokrácia és intézményei védelmét, emlékeik közös felelősséget rónak ránk – jelentette ki az Európai Parlament elnöke szerdán, az auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor felszabadításának 76-ik évfordulóján, a testület által szervezett virtuális rendezvényen.

David Sassoli hangsúlyozta: az Európai Unió a nyitottság, a nemzetek közötti együttműködés és a sorsközösség jegyében jött létre. Nagyszerű elképzelésből, nemes eszményből született, egy olyan hatalmas tragédiából merítve erőt, mint amelyet a nácik uralma és a második világháború okozott.

“A koronavírus-járvány okozta válság rávilágított arra, hogy még jobban együtt kell működnünk, hogy megvédjük azt, amit az előző generációk megtapasztaltak: a békét, a jólétet, a gazdasági növekedést, a jogérvényesülést” – mondta.

Sassoli felhívta a figyelmet, hogy a holokauszt-emléknap, nem pusztán évforduló, hanem mindenekelőtt felszólítás a demokratikus elkötelezettség és értékek megerősítése, védelme mellett.
Mint mondta, az emlékezet életben tartása érdekében meg kell tenni mindent az abszolút gonosz térnyerése ellen.

“Kötelességünk tehát emlékezni, hogy a nácizmus borzalmai – amelyek magukban hordozták a legalapvetőbb érzelem, a szolidaritás teljes elvesztését – meg ne ismétlődjenek újra” – húzta alá.

Az ENSZ 2005-ben a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította január 27-ét. Ezen a napon szabadították fel a legnagyobb második világháborús megsemmisítő tábort Auschwitz-Birkenauban. A nácik milliókat gyilkoltak meg koncentrációs táboraikban. Többségük zsidó volt, de áldozataik között ugyanúgy megtalálhatóak romák, fogyatékosok, homoszexuálisok és másként gondolkodók.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


A bűnösségről és az egyetemes felelősségről
2015. október 9.

Két nagy német gondolkodó filozofikus mélységű, erkölcsöt, jogot érintő két elgondolkodtató munkája egy kötetben jelent meg, máig érvényes kérdésekkel, válaszokkal, tanulságokkal.

Hannah Arendt – filmen a totalitarizmus első elemzője
2013. november 24.

Gondolkodni és elemezni, emellett kitartani, minden külső nyomás ellenére, érzelmeknek nem engedni. Mert a tét a történelem megértése. Von Trotta ezt találhatta példázatosnak Hannah Arendtben.