Idén is megrendezte bíróságtörténeti konferenciáját a Gyulai Törvényszék


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Második alkalommal rendezett bíróságtörténeti konferenciát a Gyulai Törvényszék. A „Részletek az ítélkezési tevékenység történetéből, különös tekintettel a Békés megyei vonatkozásokra” címmel megrendezett esemény az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett „Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás Pályázat” keretében valósult meg.

Dr. Bagdi Árpád Gyula, a Gyulai Törvényszék elnöke beszédében a bírósági hagyományápolás és a múltbéli értékek feltárásának jelentőségét hangsúlyozta. Köszöntőjében a bírósági történelem ápolásának jelentősége kapcsán kiemelte, hogy a konferencia témáinak kiválasztása során az előadók ügyeltek arra, hogy a Békés megyei kötődés vagy az aktualitás miatt érdekes legyen a hallgatóság számára. Így esett a választás például a közigazgatás és az igazságszolgáltatás elválasztását kimondó és épp 150 évvel ezelőtt kihirdetett 1869. évi IV. törvénycikkre, vagy a Békés megyei ítélkezési gyakorlatból vett érdekes bírósági esetekre, személyekre.

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének köszöntőjét Bagossyné dr. Körtvélyesi Mária, a Ráth György Pályázat koordinátora tolmácsolta a konferencia résztvevői számára, kiemelve többek között a bíróságok társadalmi szerepvállalása körében a bíróságtörténeti rendezvényeket, a „zöld bíróságok” kezdeményezést.

A konferencián Prof. Homoki-Nagy Mária, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetője Békés megyéhez köthető bírósági jogeseteket mutatott be, szemléltetve azt, hogy milyen nehézségekbe ütközött a bírósági eljárások során történő bizonyítás a régmúlt korokban. Bódiné Dr. Beliznai Kinga, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem egyetemi docense képekben mutatta be a bírói tekintély szimbólumát jelentő bírói talár történetét, hazai és nemzetközi kitekintést is adva.

Az 1869. évi IV. törvénycikkel összefüggésben, Dr. Takács Tibor tartott előadást a független magyar bírósági rendszer születése témakörében, amelyben vázolta a törvény legfontosabb hatásait, rendelkezéseit és szerkezeti sajátosságait. Zárásként dr. Wlassits Gábor nyugalmazott gyulai törvényszéki tanácselnök előadása révén nyert a hallgatóság bepillantást a Gyulai Törvényszék korai évtizedeinek működésébe, és megismerkedtek a korszak kiemelkedő alakjaival is.

(birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2015. május 15.

Bíróságtörténeti kiállítás nyílt

Válogatás a Debreceni Királyi Ítélőtábla dokumentumaiból címmel nyílt bíróságtörténeti kiállítás – olvasható a birosag.hu-n.

2019. július 8.

Handó: fontos a hagyományok ápolása

A hagyományok ápolása elődeink kötelességtudatára és felelősségérzetére emlékeztet – erről beszélt Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke egy bíróságtörténeti rendezvény megnyitóján Budapesten.