Indul a 16 Akciónap a nők elleni erőszakkal szemben

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2016. november 25.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

November 25-én indul a 16 Akciónap. A világ számos pontján egyazon időben rendezett kampánysorozat zéró toleranciát hirdet a nők elleni erőszakkal szemben. Az idei magyarországi akciók kiemelt eleme az Isztambuli Egyezmény ratifikációjának sürgetése. A szervezők célja, hogy felhívják a nyilvánosság figyelmét a helyzet súlyosságára, az áldozatokkal való szolidaritás kifejezésére buzdítsanak, és emlékeztessék a döntéshozókat, hogy felelősséggel tartoznak a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetéséért. A 16 Akciónap keretében idén is sor kerül a Néma Tanúk felvonulásra – most szombaton, november 26-án. 


Az 1991 óta szerte a világon megrendezésre kerülő 16 Akciónap elnevezésű kampány számos civilszervezet, intézmény és magánszemély csatlakozásával jön létre évről-évre. A kezdeményezés kiemeli: a nők elleni erőszak súlyos emberi jogi jogsértés, mely többek között az áldozatok életét, méltóságát, testi épségét, egészségét és biztonságát sérti és veszélyezteti. A jelenség átfogó és szakszerű állami fellépést kíván, melyben az elkövetők nem maradnak büntetlenül, az áldozatok biztonságát pedig a rendszer szavatolja. 

A nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak felszámolásáért folytatott harcban nagy előrelépés az Európa Tanács 2011-ben elfogadott Isztambuli Egyezménye, amely konkrét lépéseket vár az államoktól. A 16 Akciónap során nem véletlenül kap tehát kiemelt figyelmet ez a dokumentum. Örvendetes, hogy Magyarország 2014-ben aláírta az Egyezményt, annak a ratifikálására – amelynek következtében jogilag is kötelezővé válna – azonban azóta sem került sor. Eközben egy online petícióban már hazánkban is ezrek sürgetik az intézkedések életbelépését. 

A 16 Akciónap keretében a NANE Egyesület által szervezett Néma Tanúk Felvonulás idén november 26-án (szombaton) kerül megrendezésre. A felvonulást megelőzően az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán (Budapest V., Egyetem tér 1–3.) megrendezett eseményen a résztvevők 14:00-tól megemlékeznek az elmúlt egy évben családon belüli erőszak következtében megölt áldozatokról. Ez után 15:00 órakor indul a felvonulás, amely az Egyetem térről a Kossuth térre, a Parlament elé érkezik. Idén a szervezők arra is lehetőséget biztosítanak, hogy a WAVE (Európai Nők Az Erőszak Ellen) nemzetközi ernyőszervezet „Step Up” kampánya keretében üzenetet küldhessünk a hazai és európai döntéshozóknak, hogy a nők és gyermekek védelme és biztonsága érdekében tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

[htmlbox Változásfigyeltetés]

 

„Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA)* 2014-ben publikált reprezentatív kutatása szerint hazánkban milliós nagyságrendű a nők elleni erőszak, valamint a párkapcsolati erőszak áldozatainak száma” – emeli ki Horváth Éva a NANE Egyesület tagja. – „Fontos, hogy lássuk: a párkapcsolati erőszak mindig egy hosszabb idő – akár hónapok, évek vagy évtizedek – alatt kialakuló, fokozatosan súlyosbodó jelenség, mely számtalan beavatkozási lehetőséget kínál a tragikus végkifejlet előtt. A tragédiák megelőzhetőek lennének, ha az áldozatok és az elkövetők környezete, a rokonok, barátok, kollégák, valamint különösen az illetékes hatóságok, intézmények nem hunynának szemet. A 16 Akciónapon is üzenni szeretnénk, hogy az Isztambuli Egyezmény mielőbbi ratifikálása, majd végrehajtása biztos alapot, világos iránymutatást adna a hatékony és szakszerű beavatkozáshoz.”

A NANE Egyesület a 16 Akciónap kampány más szervezőivel együtt arra kéri az érdeklődőket, hogy kísérjék figyelemmel és – amennyiben tehetik – részvételükkel tiszteljék meg a kampány eseményeit, ily módon is hozzájárulva a nők elleni erőszakkal szembeni fellépéshez.

További információ a kampányról és a programokról 

  • a 16 Akciónap (www.facebook.com/16akcionap) 
  • és a NANE Facebook oldalán (www.facebook.com/NANEegyesulet) található.   

Kapcsolódó cikkek:


Több mint 500 millió ember adatait szerezték meg a Facebooktól
2021. április 9.

Több mint 500 millió ember adatait szerezték meg a Facebooktól

Több mint félmilliárd Facebook felhasználó, személyes adatai kerültek nyilvánosan hozzáférhetővé az interneten, amely felhívta a figyelmet arra, hogy a közösségi médiacég nem védi tökéletesen a hatalmas információs adatbázisát.

A vakcinaútlevéllel kapcsolatos adatkezelés
2021. április 9.

A vakcinaútlevéllel kapcsolatos adatkezelés

Az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) és az európai adatvédelmi biztos (EDPS) közös véleményt fogadott el a digitális zöld tanúsítványra (vakcinaútlevél) vonatkozó javaslatokról.