Indul a Facebook News


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság után Németországban indul el a Facebook News, amelyben német havi és hetilapok is elérhetők lesznek.

Az „hírtartalom megosztására létrehozott” Facebook News-on a német hetilapok közül a Die Zeit és a Der Spiegel, valamint a napilapokból a Frankfurter Allgemeine Zeitung, a Handelsblatt és a Tagesspiegel is fog tartalmat szolgáltatni.

„Felhasználói bázisunk egy része további híreket akar olvasni” – jelentette be újságíróknak Jesper Doub, a Facebook európai hírpartnerekkel foglalkozó igazgatója. Az Axel Springer, a KKR magántőkealap által támogatott kiadó, amely többek között a Die Welt konzervatív hetilap és a Bild bulvárlap tulajdonosa, bejelentette, hogy nem csatlakozik a Facebook Newshoz. „Problémás, hogy egyes platformok magukat hírmédiumként akarják feltüntetni, miközben nem nyújtanak megfelelő ellentételezést a tartalmat szolgáltató kiadóknak” – tette hozzá az Axel Springer szóvivője. Az Axel Springer ragaszkodik az európai unió szerzői jogi szabályaihoz, amelyek lehetővé teszik minden kiadó számára, hogy megfelelő díjazásban részesüljenek.

A bejelentés röviddel azután történt, hogy a Facebook soha nem látott, egyhetes hírzárlatot vezetett be az ausztrál felhasználói számára, tiltakozásképpen az ausztrál jogszabály ellen, amelyek előírta volna, hogy a techcégeknek fizetniük kell a kiadóknak az általuk szolgáltatott tartalom megjelenítéséért.

A Facebook végül beleegyezett abba, hogy helyreállítja ausztrál híroldalak Facebook elérhetőség, miután engedményeket kapott az ausztrál kormánytól. Többek között bevezettek egy olyan mechanizmust is, amely szerint a Facebook és a hírszolgáltatók közötti vitákat kötelező választottbíróság előtt rendezni. A Facebook azóta bejelentette, hogy a következő három évben egymilliárd dollárt fektet hírekbe. A Facebook News már elindult az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, és hamarosan Franciaországban is el fog indulni – tette hozzá Doub.

A közösségi médiaoldal nem hozta nyilvánosságra a Facebook News német bevezetésére vonatkozó tartalomszolgáltatási megállapodások pénzügyi feltételeit, amelyek alapján számos regionális újság, valamint divat-, autó- és sportlap is szerepel majd a Facebook News kínálatában.

„Örömmel kísérletezünk olyan az új módszerekkel, amelyek minőségi hírtartalmat nyújtanak olvasóinknak és szoros együttműködésünk van olyan platformokkal, mint a Facebook” – nyilatkozott Stefan Ottlitz, a Spiegel Group ügyvezető igazgatója nyilatkozatában.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2023. december 6.

A Társaság a Szabadságjogokért és a Political Capital bejelentése után a Nemzeti Választási Iroda megkezdte a választópolgárok számára vonatkozó adatszolgáltatást

Az önkormányzati választás során szó szerint egy-két szavazaton is múlhat egy polgármesteri szék sorsa, ezért, ha lehet, még az országgyűlési választásnál is fontosabb, hogy a választásig hátralévő időszakban időről időre lássuk, hányan jelentik át magukat egyik településről a másikra. Az esetleges voksturizmus így lehet leleplezhető.