Indul a Facebook News

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság után Németországban indul el a Facebook News, amelyben német havi és hetilapok is elérhetők lesznek.


Az „hírtartalom megosztására létrehozott” Facebook News-on a német hetilapok közül a Die Zeit és a Der Spiegel, valamint a napilapokból a Frankfurter Allgemeine Zeitung, a Handelsblatt és a Tagesspiegel is fog tartalmat szolgáltatni.

“Felhasználói bázisunk egy része további híreket akar olvasni” – jelentette be újságíróknak Jesper Doub, a Facebook európai hírpartnerekkel foglalkozó igazgatója. Az Axel Springer, a KKR magántőkealap által támogatott kiadó, amely többek között a Die Welt konzervatív hetilap és a Bild bulvárlap tulajdonosa, bejelentette, hogy nem csatlakozik a Facebook Newshoz. “Problémás, hogy egyes platformok magukat hírmédiumként akarják feltüntetni, miközben nem nyújtanak megfelelő ellentételezést a tartalmat szolgáltató kiadóknak” – tette hozzá az Axel Springer szóvivője. Az Axel Springer ragaszkodik az európai unió szerzői jogi szabályaihoz, amelyek lehetővé teszik minden kiadó számára, hogy megfelelő díjazásban részesüljenek.

A bejelentés röviddel azután történt, hogy a Facebook soha nem látott, egyhetes hírzárlatot vezetett be az ausztrál felhasználói számára, tiltakozásképpen az ausztrál jogszabály ellen, amelyek előírta volna, hogy a techcégeknek fizetniük kell a kiadóknak az általuk szolgáltatott tartalom megjelenítéséért.

A Facebook végül beleegyezett abba, hogy helyreállítja ausztrál híroldalak Facebook elérhetőség, miután engedményeket kapott az ausztrál kormánytól. Többek között bevezettek egy olyan mechanizmust is, amely szerint a Facebook és a hírszolgáltatók közötti vitákat kötelező választottbíróság előtt rendezni. A Facebook azóta bejelentette, hogy a következő három évben egymilliárd dollárt fektet hírekbe. A Facebook News már elindult az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, és hamarosan Franciaországban is el fog indulni – tette hozzá Doub.

A közösségi médiaoldal nem hozta nyilvánosságra a Facebook News német bevezetésére vonatkozó tartalomszolgáltatási megállapodások pénzügyi feltételeit, amelyek alapján számos regionális újság, valamint divat-, autó- és sportlap is szerepel majd a Facebook News kínálatában.

“Örömmel kísérletezünk olyan az új módszerekkel, amelyek minőségi hírtartalmat nyújtanak olvasóinknak és szoros együttműködésünk van olyan platformokkal, mint a Facebook” – nyilatkozott Stefan Ottlitz, a Spiegel Group ügyvezető igazgatója nyilatkozatában.

(reuters.com)Kapcsolódó cikkek:


Az Európai Parlament asztalán a magyar sajtószabadság
2021. április 13.

Az Európai Parlament asztalán a magyar sajtószabadság

Az uniós kifizetések és a jogállamisági kritériumok összekapcsolásáról vitázott az Európai Parlament hétfő este. A Magyarországot ért kritikák egyik fő célpontja a hazai média helyzete. Az Európai Bizottság múlt heti jogállamisági jelentése a médiahatóságok átpolitizáltságát, az állami hirdetések elosztását és a KESMA létrejöttét is kritizálta. A torz médiapiac és a járvány gazdasági hatásai miatt a nagy független hírportálok közül többen is előfizetéses rendszer bevezetését tervezik.

Jogerősen három évet kapott egy szolnoki marihuánadíler
2021. április 13.

Lezárult annak a harmincas évei végén járó, büntetett előéletű férfinak a büntetőügye, akit a 2018. május 10-én vettek őrizetbe, mert két szolnoki ingatlanban négy vevőnek évekig árult, valamint a jogerős ítélet szerint fogyasztott és magánál is tartott marihuánát.