Indulhat az afganisztáni háborús bűncselekmények kivizsgálása


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megkezdődhet az Afganisztánban elkövetett esetleges háborús bűncselekmények kivizsgálása – hozta meg a döntést csütörtökön a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) fellebbviteli tanácsa.

A Hágában működő bírói szerv úgy határozott, hogy az előzetes vizsgálatok az ügyben mégiscsak eléggé megalapozottak ahhoz, hogy feltételezni lehessen, háborús bűncselekményeket követtek el az országban.

Pjotr Hofmanski, a fellebbviteli tanács elnöke azt mondta, az eljárás folyamán nem szabad az kizárólag előzetes kivizsgálások eredményeire hagyatkozni, mivel az “lényegében gátolna az igazság feltárásának helyes menetét”.

Az ügy előzményeként 2017 novemberében a szervezet főügyésze, Fatou Bensouda bírósági jóváhagyást kért egy hivatalos vizsgálat lefolytatásához, mondván, elegendő bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az afganisztáni misszió amerikai katonái és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) alkalmazottai kínzást és más jogsértő módszereket alkalmaztak foglyokkal szemben, főként 2003 és 2004 között.

A Bensouda által kérvényezett vizsgálat a tálibok által elkövetett esetleges atrocitásokra is kiterjedt volna. A főügyész kezdeményezését 2019 novemberében a bíróság elutasította, arra hivatkozva, hogy bár lenne alapja a vizsgálatnak, túl sok idő telt el, Afganisztán pedig vélhetően nem működne együtt, mindez pedig valószínűtlenné tenné, hogy sikeres legyen a vizsgálat.

Miután Donald Trump amerikai elnök is ellenezte főügyész kivizsgálási kérelmét, az amerikai kormányzat visszavonta a Bensouda amerikai vízumát.

A Nemzetközi Büntetőbíróság statútumát 122 ország írta alá, köztük az összes európai uniós tagállam, az Egyesült Államok azonban távol maradt ettől, és nem fogadja el a bírói testület legitimitását.

Az Egyesült Államok és az afganisztáni tálib lázadók vezetői március 3-án Dohában történelmi jelentőségű békemegállapodást írtak alá, amely remények szerint fontos lépés lesz a 18 éve dúló afganisztáni háború lezárásában.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2013. június 4.

Egy katonajogász Afganisztánban

A véletlen pályaválasztásról, a katonai kiképzésről, jogászi és nyomozói feladatokról beszélgettünk dr. Hoffer Tamás századossal, a Nemzeti Támogató Elem afganisztáni jogi és igazgatási tisztjével

2014. február 18.

“Akkor gyere vissza, amikor már halott vagy!” – I.

A címben szereplő mondatot az afgán rendőrök mondták Kathrának, aki a férjétől elszenvedett bántalmazások miatt kért segítséget tőlük. Néhány hét múlva Kathra már halott volt. Férje és annak rokonai megverték és megégették. Kathra története csak egy Kim Motley ügyei közül. A korábbi szépségkirálynő most Kabulban él, ügyvédként dolgozik, és minden, emberi és női jogok sérelmével kapcsolatos ügyet ingyenesen képvisel. Gyakran kap fenyegetéseket, de ahogy mondja, az lenne meglepő, ha nem kapna, egyébként is „Afganisztán olyan, mint egy nagy, rossz szomszédság”.