Iránymutatást ad ki az NVB a nemzetiségi választással kapcsolatban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Iránymutatást ad ki a nemzetiségi választás borítékjaiba véletlenül bekerülő helyi önkormányzati szavazólapok kezeléséről a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), amely erről pénteki ülésén döntött.

Az NVB-től Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke kérte iránymutatás kiadását. Azzal indokolta kérését, hogy az idei választáson a nemzetiségi választópolgárok ugyanabban a szavazókörben adhatják le a nemzetiségi választás szavazólapjait, mint ahol a polgármester- és képviselőjelöltekre szavaznak. A nemzetiségi szavazólap zöld színű, és kizárólag akkor érvényes, ha a választópolgár a zöld borítékba helyezi és lezárja.

Az NVI elnöke felvetette, előfordulhat, hogy a választópolgár véletlenül a zöld borítékba teszi a helyi önkormányzati választás szavazólapjait is, ám ezeket a nemzetiségi szavazólapokat nem a szavazatszámláló bizottság számolja össze a választás estéjén, hanem a helyi választási bizottság. Pálffy Ilona felvetette, szükséges rendezni, hogy a zöld borítékban talált, a helyi önkormányzati választásra vonatkozó szavazólapokat hogyan kezeljék a választási szervek.

Az NVB 8 igen szavazattal, 5 ellenében úgy döntött, indokolt iránymutatás kiadása a kérdésben.

A bizottság tagjainak többsége az általános vitában arra jutott, az önkormányzati és a nemzetiségi választás közjogilag két eltérő szavazás, bár időben és térben egyszerre bonyolítják le. A testület szerint a zöld borítékban talált helyi önkormányzati szavazólapok a nemzetiségi választás tekintetében nem hivatalos szavazólapnak minősülnek, azok érvényességéről a választási bizottság nem dönthet, de nem is vehetők figyelembe az eredmény megállapítása során.

Az NVB a tervek szerint a jövő hét elején dönt az iránymutatás szövegéről.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. október 26.

Nemzetközi darknetes hálózatra csaptak le

Több mint száz embert őrizetbe vettek, készpénzt, kábítószert, kriptovalutát és fegyvereket is lefoglaltak az úgynevezett darkneten, az internet különleges titkosító technológiákkal működő, főleg bűnözők által használt részén működő piactéren végzett Dark HunTOR nevű művelet során – közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol).

2021. október 26.

Megállapodott a Facebook a francia kiadókkal

Franciaország a techcégek méltányosabb juttatásokra irányuló régóta tartó törekvésében áttörő sikert ért el, miután a Facebook megállapodott országos és regionális újságok egy csoportját képviselő országos és regionális újságok szövetségével (APIG), hogy fizet a felhasználók által megosztott tartalmakért.