Ítélet: jogsértő volt a hajléktalankunyhók bontása

Szerző: Ügyvédvilág
Dátum: 2014. október 16.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jogsértő volt a zuglói hajléktalanok kunyhóinak három évvel ezelőtti elbontása – mondta ki csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla nevében eljáró Debreceni Ítélőtábla, helybenhagyva a Fővárosi Törvényszék határozatát. Az ítélet jogerős.


A Debreceni Ítélőtábla a XIV. kerület önkormányzatának intézkedését jogsértőnek találta, és arra kötelezte, hogy 15 napon belül a felperesektől magánlevélben kérjen elnézést, valamint fizessen nekik fejenként 500 ezer forint nem vagyoni kártérítést, annak kamataival együtt.

Fórizs Ildikó, a Debreceni Ítélőtábla sajtószóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: az ítélet szerint az önkormányzat megsértette a felperesek személyhez fűződő jogait, valamint az egyenlő bánásmód követelményeit azzal, hogy 2011 októberében előzetes tájékoztatás nélkül ledózerolták a felperesek állandó lakhelyül szolgáló építményeit, ingóságaikat pedig megsemmisítették.

Pereltek a hajléktalanok

A zuglói önkormányzattal szemben 2012 tavaszán indítottak mintegy hatmillió forintos kártérítési pert azok a hajléktalanok, akiket 2011 októberében a XIV. kerületi Francia út és Egressy út találkozásánál, a MÁV Zrt. telepén lévő hajléktalantelep felszámolásakor lakoltattak ki.

Bírósági Döntések Tára

A folyóirat egyfelől publikációs fórumot kíván biztosítani a megyei, illetve az ítélőtáblai döntések számára, másfelől azzal, hogy a mértékadó bírósági döntések közül válogat, a jogalkalmazás egységességét kívánja támogatni.

További információ és megrendelés >>

Akkor azt közölték, nem vitatják, hogy engedély nélkül húzták fel kunyhóikat, ugyanakkor álláspontjuk szerint a jogsértést az önkormányzat azzal követte el, hogy birtokvédelmi vagy köztisztasági eljárást kellett volna lefolytatnia, és előzetesen értesítenie a bontásról az érintetteket.

A hajléktalanok A Város Mindenkié (AVM) csoport és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) támogatásával kezdeményezték a polgári peres eljárást.

Emberi méltóságot sértett
 

Előbbi a csütörtöki ítélet után közleményt adott ki, ebben idézik a bíróság ítéletét, amely szerint a zuglói önkormányzat megsértette a kunyhóban élő emberek emberi méltóságát és az egyenlő bánásmódhoz fűződő jogait, amikor hatósági eljárás és hivatalos írásos tájékoztatás nélkül ledózerolta az otthonukat. Közlésük szerint a bíró a kunyhók bontását ahhoz hasonlította, mint ha egy engedély nélküli árus asztalát az önkormányzat alkalmazottja összetörné ahelyett, hogy megfelelő eljárás lefolytatása után távolítanák el.

Azt írták, az AVM és a NEKI az ítéletet precedensértékűnek tartja: fontos üzenetet küld az összes olyan önkormányzatnak, amely a kunyhóban élő emberek állampolgári jogait figyelmen kívül hagyva, önkényesen és erőszakkal bont el kunyhókat. Bíznak benne, hogy ez az ítélet meg fogja akadályozni ennek a jogszerűtlen gyakorlatnak a folytatását – fűzték hozzá.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Letartóztatták a gyermekeit erőszakoló korábbi életfogytost
2018. szeptember 21.

A Heves Megyei Főügyészség indítványára letartóztatásba helyezte a bíróság azt az 59 éves férfit, akit a rendszerváltás előtti évtizedekben elkövetett gyilkosság miatt 1980-ban életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek. 

Sulyok: az alkotmányjog a mindennapi élethez kapcsolódik
2018. szeptember 21.

Sulyok: az alkotmányjog a mindennapi élethez kapcsolódik

Az alkotmányjog oktatásánál oda kell figyelni arra, hogy az olyan absztrakt fogalmakat, mint az egyenlőség, szabadság, jogbiztonság a valós, hétköznapi élethez kössék - hangoztatta az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke az alkotmányjogot oktatók I. találkozóján.