Itt az új ügyvédi igazolvány

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. szeptember 13.
Címkék: , , , ,
Rovat:
Az újfajta igazolvány új külsőt és új tartalmat is jelent. Az Üttv-vel és az igazolvány rendelettel összhangban az ÁNY Biztonsági Nyomda 2018. júniusa óta már csak ilyen újfajta igazolványokat állíthat elő.

Az új fényképes igazolványok is laminált tokban készülnek, méretük azonos a korábbi igazolványtípus méretével (90×60 mm + laminálás), számos biztonsági elemmel megerősítve (így például UV lumineszcens festékkel, guilloche mintával stb.).

A legfontosabb változás, hogy a címe már egységesen, minden nyilvántartotti forma esetén “ügyvédi tevékenységet gyakorló igazolványa”. A fényképes előlap jobb felső sarkában az igazolvány sorszám szerepel, a bal alsó sarokban pedig a kamarai azonosító szám (KASZ), ami a nyilvántartottat valamennyi ügyvédi kamaránál egyedileg azonosítja. Az adatlapon szerepelnek még az ügyvéd személyazonosító adatai, valamint a kamarai neve, és a KASZ-tól jobbra az illetékes területi kamara neve, valamint az igazolvány típusa (ügyvéd, ügyvédjelölt stb.).

A kamarai jogtanácsosok és kamarai nyilvántartásba vett jogi előadók is ilyen igazolványt kapnak. Ügyvédi irodai tag ügyvéd és európai közösségi jogász esetén az igazolvány hátoldalán szerepel az ügyvédi iroda neve, egyéni ügyvéd esetén az “egyéni ügyvéd” megjelölés.

Ügyvédjelöltek, alkalmazott ügyvédek, alkalmazott európai közösségi jogászok, külföldi jogi tanácsadók esetén egy, a kamara által kézzel kitöltött pótlap is készül, amely rögzíti a munkáltató nevét. Kamarai jogtanácsosok és jogi előadók esetén, valamint ügyvédek és európai közösségi jogászok esetén nincsen pótlap.

Az újfajta igazolványnak sincsen lejárati ideje, azonban az érvényességét (visszavonását, elvesztését stb.) ellenőrizni lehet a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján (egyelőre csak a régi típusú igazolványokat lehet a honlapon ellenőrizni, az újfajta igazolványok ellenőrzése szeptember hónap végétől lesz lehetséges).

(bpugyvedikamara.hu)

Kapcsolódó cikkek:


A munkavállaló személyiségi jogának korlátozása
2019. április 19.

A munkavállaló személyiségi jogának korlátozása

A munkavállalónak a párkapcsolatára vonatkozó adat védelméhez, illetve a magánélethez való jog személyiségi joga, így tőle erre nézve csak olyan nyilatkozat megtétele vagy adat közlése kérhető, amely személyhez fűződő jogát nem sérti, és a munkaviszony létesítése, teljesítése vagy megszűnése szempontjából lényeges.

Munkavállaló felelőssége a munkahelyi balesetért
2019. április 19.

Munkavállaló felelőssége a munkahelyi balesetért

A munkavállaló kizárólagos és elháríthatatlan magatartása a baleset bekövetkezésénél nem állapítható meg, ha a munkáltató nem tett eleget az egészséges és biztonságos munkavégzés biztosítására vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

Felfüggesztett büntetést kapott az orvvadász
2019. április 18.

A Tapolcai Járásbíróság 2019. április 17-én kihirdetett ítéletével lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, valamint orvvadászat bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és ezért őt két év – végrehajtásában négy évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte.

Nemzeti exportcikk lehet a digitális bíróságból
2019. április 17.

Együttműködési megállapodást kötött 2019. április 17-én dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, mely szerint a jövőben Magyarország bíróságai is bekapcsolódnak hazánk digitális exportjának fejlesztésébe.