Itt az új ügyvédi igazolvány

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. szeptember 13.
Címkék: , , , ,
Rovat:
Az újfajta igazolvány új külsőt és új tartalmat is jelent. Az Üttv-vel és az igazolvány rendelettel összhangban az ÁNY Biztonsági Nyomda 2018. júniusa óta már csak ilyen újfajta igazolványokat állíthat elő.

Az új fényképes igazolványok is laminált tokban készülnek, méretük azonos a korábbi igazolványtípus méretével (90×60 mm + laminálás), számos biztonsági elemmel megerősítve (így például UV lumineszcens festékkel, guilloche mintával stb.).

A legfontosabb változás, hogy a címe már egységesen, minden nyilvántartotti forma esetén “ügyvédi tevékenységet gyakorló igazolványa”. A fényképes előlap jobb felső sarkában az igazolvány sorszám szerepel, a bal alsó sarokban pedig a kamarai azonosító szám (KASZ), ami a nyilvántartottat valamennyi ügyvédi kamaránál egyedileg azonosítja. Az adatlapon szerepelnek még az ügyvéd személyazonosító adatai, valamint a kamarai neve, és a KASZ-tól jobbra az illetékes területi kamara neve, valamint az igazolvány típusa (ügyvéd, ügyvédjelölt stb.).

A kamarai jogtanácsosok és kamarai nyilvántartásba vett jogi előadók is ilyen igazolványt kapnak. Ügyvédi irodai tag ügyvéd és európai közösségi jogász esetén az igazolvány hátoldalán szerepel az ügyvédi iroda neve, egyéni ügyvéd esetén az “egyéni ügyvéd” megjelölés.

Ügyvédjelöltek, alkalmazott ügyvédek, alkalmazott európai közösségi jogászok, külföldi jogi tanácsadók esetén egy, a kamara által kézzel kitöltött pótlap is készül, amely rögzíti a munkáltató nevét. Kamarai jogtanácsosok és jogi előadók esetén, valamint ügyvédek és európai közösségi jogászok esetén nincsen pótlap.

Az újfajta igazolványnak sincsen lejárati ideje, azonban az érvényességét (visszavonását, elvesztését stb.) ellenőrizni lehet a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján (egyelőre csak a régi típusú igazolványokat lehet a honlapon ellenőrizni, az újfajta igazolványok ellenőrzése szeptember hónap végétől lesz lehetséges).

(bpugyvedikamara.hu)

Kapcsolódó cikkek:


Álegyház nevében szervezett piramisjátékot
2018. szeptember 20.

Piramisjáték szervezése miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy férfival szemben, aki magát egy új egyház vezetőjének kiadva gyűjtött pénzt - közölte a fővárosi főügyészhelyettes.

Tárgyalás nélkül kapott életfogytiglant a gyilkos
2018. szeptember 20.

Tárgyalás nélkül ítélték jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetésre a 33 éves K. A.-t, aki februárban agyonvert egy hajléktalan nőt a debreceni Nagyerdőben - tájékoztatott a Debreceni Törvényszék sajtószóvivője.

Marad a “Stop Soros”
2018. szeptember 19.

A kormány elkészítette válaszait az Európai Bizottság (EB) felvetéseire a "Stop Soros" törvénycsomag és az ahhoz kapcsolódó alkotmánymódosítás miatt indult kötelezettségszegési eljárásban, és Magyarország nem vonja vissza a jogszabályokat, amelyek az országot és Európát védik - mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az Ab-hez és az EJEB-hez fordul a Magyar Helsinki Bizottság
2018. szeptember 19.

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) és a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a menedékkérők segítőit börtönnel fenyegető új büntető jogszabályok miatt a Magyar Helsinki Bizottság - közölte a civilszervezet szerdán közleményben.

Ahmed H. pere: petícióban kér enyhítést az Amnesty
2018. szeptember 19.

Petíciót adott át az Amnesty International (AI) két küldöttje az Igazságügyi Minisztérium (IM) képviselőjének kedden Budapesten, a tárca épületében a társtettesként elkövetett terrorcselekményért nem jogerősen elítélt Ahmed H. ügyében a minősítés megváltoztatásáért, a büntetés enyhítéséért.