Javítani kell a jogsegélyhez való hozzáférést


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága iránymutatásokat fogadott el, amelyek segítik a tagállamokat a polgári és közigazgatási jog területén működő jogsegélyrendszer javításában.

A Miniszteri Bizottság hangsúlyozta egy hozzáférhető, hatékony, fenntartható és megbízható költségmentességi rendszer létrehozásának fontosságát, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy hatékonyan gyakorolhassák az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférési jogukat.

Az Európai Jogi Együttműködési Bizottság által készített iránymutatások, számos intézkedésre javasolna a tagállamoknak:

Többek között

  • a viták gyors megoldása érdekében megfelelő tájékoztatást kell nyújtani a törvény adta jogokról, kötelezettségekről és jogorvoslati lehetőségekről, valamint a jogi tanácsadáshoz és segítségnyújtáshoz való hozzáférést kell javítani (például a közszolgáltatások egyablakos ügyintézésével);
  • a jogsegély rendszerek és a jogi segítségnyújtók szolgáltatásaira minőségbiztosítását kell bevezetni (például kinevezési feltételek meghatározása, tevékenység értékelése, etikai kódexek, elégedettségi felmérések, fegyelmi intézkedések stb.);
  • meg kell vizsgálni a kérelmező lehetőségeit és a sikeres bírósági eljárás valószínűségét, és tájékoztatni kell őt a költségmentesség alternatíváiról, ha a jogszabályi követelményeknek nem felel meg, ezért a kérelmét elutasítják;
  • a jogi segítségnyújtásnál különös hangsúlyt kell fektetni a fizikai távolságra, a sokféleségre és különösen a kiszolgáltatott emberek hozzáférési jogának biztosítására.

A Miniszteri Bizottság ösztönözte a tagállamokat, hogy gyűjtsék és elemezzék a jogsegélyhez kapcsolódó adatokat, hogy jobban megértsék a lakosság jogi szükségleteit és azt, hogy hogyan lépnek kapcsolatba a jogsegélyszolgálatokkal.

(coe.int)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Az Európai Bizottság jelentése a Digitális évtized szakpolitikai program időarányos teljesítéséről

A Bizottság a mai napon közzétette a digitális évtized helyzetéről szóló második jelentést, amely átfogó áttekintést nyújt a Digitális évtized szakpolitikai program által 2030-ra kitűzött digitális célkitűzések és célok elérése terén elért eredményekről. A jelentést idén első alkalommal kíséri a tagállamok által benyújtott, a digitális évtizedre vonatkozó nemzeti stratégiai ütemtervek elemzése, amely részletezi az EU digitális átalakulásához való hozzájárulás érdekében tervezett nemzeti intézkedéseket, intézkedéseket és finanszírozást.

2024. július 12.

Július 15-től ítélkezési szünet a bíróságokon és az Alkotmánybíróságon

2024. július 15. és augusztus 20. között ítélkezési szünetet tartanak a bíróságok. Az ítélkezési szünet időtartama alatt a bíróságok – főszabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat. Az Alkotmánybíróságon július 22-től augusztus 30-ig tart az ítélkezési szünet. Az egyes kormányzati igazgatási szervek, hivatalok is tarthatnak igazgatási szünetet.