Javítani kell a jogsegélyhez való hozzáférést

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága iránymutatásokat fogadott el, amelyek segítik a tagállamokat a polgári és közigazgatási jog területén működő jogsegélyrendszer javításában.


A Miniszteri Bizottság hangsúlyozta egy hozzáférhető, hatékony, fenntartható és megbízható költségmentességi rendszer létrehozásának fontosságát, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy hatékonyan gyakorolhassák az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférési jogukat.

Az Európai Jogi Együttműködési Bizottság által készített iránymutatások, számos intézkedésre javasolna a tagállamoknak:

Többek között

  • a viták gyors megoldása érdekében megfelelő tájékoztatást kell nyújtani a törvény adta jogokról, kötelezettségekről és jogorvoslati lehetőségekről, valamint a jogi tanácsadáshoz és segítségnyújtáshoz való hozzáférést kell javítani (például a közszolgáltatások egyablakos ügyintézésével);
  • a jogsegély rendszerek és a jogi segítségnyújtók szolgáltatásaira minőségbiztosítását kell bevezetni (például kinevezési feltételek meghatározása, tevékenység értékelése, etikai kódexek, elégedettségi felmérések, fegyelmi intézkedések stb.);
  • meg kell vizsgálni a kérelmező lehetőségeit és a sikeres bírósági eljárás valószínűségét, és tájékoztatni kell őt a költségmentesség alternatíváiról, ha a jogszabályi követelményeknek nem felel meg, ezért a kérelmét elutasítják;
  • a jogi segítségnyújtásnál különös hangsúlyt kell fektetni a fizikai távolságra, a sokféleségre és különösen a kiszolgáltatott emberek hozzáférési jogának biztosítására.

A Miniszteri Bizottság ösztönözte a tagállamokat, hogy gyűjtsék és elemezzék a jogsegélyhez kapcsolódó adatokat, hogy jobban megértsék a lakosság jogi szükségleteit és azt, hogy hogyan lépnek kapcsolatba a jogsegélyszolgálatokkal.

(coe.int)Kapcsolódó cikkek:


Az Európai Parlament asztalán a magyar sajtószabadság
2021. április 13.

Az Európai Parlament asztalán a magyar sajtószabadság

Az uniós kifizetések és a jogállamisági kritériumok összekapcsolásáról vitázott az Európai Parlament hétfő este. A Magyarországot ért kritikák egyik fő célpontja a hazai média helyzete. Az Európai Bizottság múlt heti jogállamisági jelentése a médiahatóságok átpolitizáltságát, az állami hirdetések elosztását és a KESMA létrejöttét is kritizálta. A torz médiapiac és a járvány gazdasági hatásai miatt a nagy független hírportálok közül többen is előfizetéses rendszer bevezetését tervezik.

Jogerősen három évet kapott egy szolnoki marihuánadíler
2021. április 13.

Lezárult annak a harmincas évei végén járó, büntetett előéletű férfinak a büntetőügye, akit a 2018. május 10-én vettek őrizetbe, mert két szolnoki ingatlanban négy vevőnek évekig árult, valamint a jogerős ítélet szerint fogyasztott és magánál is tartott marihuánát.