Jogerős ítélet a zuglói gázolás ügyében


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Fővárosi Törvényszék jogerősen öt év hat hónap börtönbüntetésre és végleges hatályú közúti járművezetéstől, valamint hat év közügyektől eltiltásra ítélte azt a vádlottat, akit a zuglói gázolás kapcsán bódult állapotban elkövetett járművezetés vétségével és bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntettével, valamint segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével vádoltak.

A jogerős döntés szerint az elsőfokon eljáró kerületi bíróság helyesen állapította meg a tényállást, amely szerint a vádlott 2016 áprilisában kokain befolyása alatt vezette személygépkocsiját a IV. kerületben. A terhelt a vezetés előtt elfogyasztott kábítószer hatására vezetés közben rosszul lett, ezért autójával a forgalomból kiállt – a Váci út érintett szakaszán található járdára –, az autót leparkolta, majd a vezetőülésben ülve elaludt. A vádlott viselkedésére járókelők figyeltek fel és ők értesítették a rendőrhatóságot, valamint a mentőket is.

Egy másik alkalommal a vádlott 2016 novemberében Budapest XIV. kerületében – kokain befolyása alatt – az általa vezetett autóval egy útkereszteződésnél elütött egy 85 éves férfit, aki a balesetben elszenvedett sérülései miatt a helyszínen életét vesztette. A vádlott a balesetet követően – annak egyértelmű észlelhetősége ellenére – lassítás, megállás és segítségnyújtás nélkül továbbhajtott.

A Törvényszék úgy határozott, hogy az elsőfokú bíróság eljárása során körültekintően folytatta le a bizonyítást, amely alapján helytállóan, kétséget kizáróan állapította meg a vádlott bűnösségét a fent leírtak szerint. A jogerős döntés alapján az elsőfokon eljáró PKKB a büntetés kiszabásának körülményeit is megfelelően értékelte: a letöltendő szabadságvesztés tartamát úgy határozta meg, hogy annak mértéke a büntetési célok eléréséhez szükséges és elegendő is legyen. A járművezetéstől való végleges eltiltásról – a pszichológiai szakvéleményre, a tényállásban leírt mindkét eseményre, valamint a hasonló elkövetési körülményekre figyelemmel – is indokoltan rendelkezett a kerületi bíróság.

A mai nyilvános ülésen az ügyészség indítványozta a büntetés végrehajtásának biztosítására irányuló intézkedés elrendelését, amelynek a Törvényszék helyt adott. Ennek értelmében a terhelt a büntetés-végrehajtási intézetbe való bevonulásáig lakóhelyét külön engedély nélkül nem hagyhatja el, ennek betartását pedig a lakóhelye szerinti rendőrkapitányság ellenőrzi. E tekintetben a Törvényszék végzése nem végleges, mivel a terhelt védője fellebbezést jelentett be.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek