Jogi vita kezdődik a hálapénzről


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint nem lehet egy tollvonással büntethetővé tenni a hálapénz adását és elfogadását, mert az veszélyeztetné az egészségügy működését. Ezzel együtt a paraszolvencia kérdésében jogértelmezés szükséges.


Velkey György úgy nyilatkozott: ahhoz, hogy a évtizedek alatt rögzült szokás “kikopjon” a magyar egészségügyi rendszerből, elsősorban sokkal több forrást kell biztosítani az ágazatnak, amivel a paraszolvencia pótolható, de ez nem elégséges feltétel. Tisztázni kell a betegutakat, a szabad orvosválasztás feltételeit és a munkaidőn túli munkavállalás szabályait.

A Magyar Nemzet hétfői számában arról írt, elképzelhető, hogy mégis büntetőjogi kategória lesz a paraszolvencia adása és elfogadása, a kórházszövetség pedig hamarosan a kormány véleményét kérheti ki az ügyben. Valóban két jogszabály “ütközik” egymással, és jelenleg is folyik egy jogértelmezési vita – mondta Velkey György.

Az egyik jogértelmezés szerint a hatályos Btk.-ban három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, aki gazdálkodó szervezet részére vagy érdekében végzett tevékenységével kapcsolatban jogtalan előnyt kér vagy ennek ígéretét elfogadja. A másik a munka törvénykönyve, amelynek alapján jelenleg is szabályozzák az intézmények a hálapénz kérdését.

A kórházszövetség elnöke, aki egyben a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, úgy vélte, a Btk.-szabályozás nem kifejezetten az orvosi paraszolvenciára megfogalmazott passzus, ezt kell a jogászoknak értelmezni. Az ágazat vezető jogászaival, az államtitkárságot bevonva szeretnék “elérni” a kormányt, hogy értelmezzék az eltéréseket. “Nem lehet egy tollvonással büntethetővé tenni a hálapénzt, de mindenképpen kell egy jogértelmezést kérni” – fogalmazott az elnök, hozzátéve, minden előzmény, előkészítés nélkül nem lehet büntetni a hálapénz adását és elfogadását.

                Jogszabályváltozások 2014
               

                    Átfogó, a legfrissebb változásokat bemutató, ingyenes konferenciát rendezünk az ügyvédi hivatásrend tagjai számára a legnagyobb érdeklődésre számot tartó területek változásait ismertetve.

               

                    Program:

               

  •                    
  •                         9:30-9:40          Megnyitó    Dr. Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke
  •                    
  •                         9:40-11:00        Az új Polgári Törvénykönyvhöz kapcsolódó jogalkotás előadó: Dr. Gárdos Péter ügyvéd, Gárdos – Füredi – Mosonyi-Tomori Ügyvédi Iroda
  •                

               

  •                    
  •                         11:15-12:00     A Közbeszerzést érintő változások 2013/2014 előadó: Dr. Kovács László, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Közbeszerzés-stratégiai és Tájékoztatási Főosztály, főosztályvezető-helyettes
  •                    
  •                         12:00-13:00     Adóváltozások 2014 előadó: Dr. Varga Árpád, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, elnökhelyettes
  •                

               

                    A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezés és regisztráció itt

           

                 

Velkey György szerint a hálapénz azonnali megszüntetését nem tartja elképzelhetőnek, mert súlyosan veszélyeztetné a betegellátást. A paraszolvencia az ágazat működőképességének fenntartásához ma nélkülözhetetlen – mondta. “Ez baj, hogy így van, de ezt tudomásul kell venni, ha ebből büntetőjogi kategória lenne, akkor ez a rendszer működőképességét veszélyeztetné” – fogalmazott.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek