Jogsértő a brit arcfelismerő kamerák használata

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. június 18.
Rovat:

A dél-walesi és a londoni rendőrséget ellen is pert indítottak, mert automatikus arcfelismerő rendszerrel ellátott kamerákat alkalmazva végzik a közterületek megfigyelését. A pert arra hivatkozással indították meg, hogy az eszközök használata nincs megfelelően szabályozva, illetve sérti a személyiségi jogokat is. 


A pereket a Liberty (Szabadság) és a Big Brother Watch (A Nagy Testvér Figyelő) civil szervezetek kezdeményezték, akik már korábban is felléptek a személyiségi jogok védelmében. Többek között a Notting Hill karneválon alkalmazott biometrikus azonosítórendszer ellen tüntettek.

A Liberty egy dél-walesi férfi ügyében indított pert, aki jelezte a rendőrség vezetőjének, hogy egyszer egy békés tüntetésen, egyszer pedig vásárlás alkalmával azonosították a rendszer segítségével.

A féri szerint „minden állampolgár szisztematikus megfigyelésével a személyiségi jogaink jelentéktelenné válnak. Az emberek alkalmazkodnak majd és meg fogják változtatni a mindennapi viselkedésüket, nem merik majd kifejezni magukat és véleményüket, azaz kevésbé leszünk szabadok.  Ez elfogadhatatlan. A cardiffi rendőrség bármilyen figyelmeztető jelzés vagy a rendszer működésének magyarázata nélkül használja a rendszert az egész városban és lehetőségünk sincs annak elkerülésére. A tüntetők és a bevásárlók ellen is bevetik azt.”

A dél-walesi rendőrség 2017 óta rendszeresen használja az arcfelismerővel ellátott kamerákat, annak ellenére, hogy már bebizonyosodott, hogy a rendszer nem működik megfelelően. A Cardiffban tavaly megrendezett Bajnokok Ligája döntőn az arcfelismerő szoftver, tévesen 2.200 embert lehetséges bűnelkövetőként azonosított. 

[htmlbox gdpr_komm]

Az eset után a rendőrség szóvivője arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy „az arcfelismerő rendszerek azonos működési elven alapulnak. A falspozitív eredmények a technológia fejlesztésekkel kiküszöbölhetőek, ezért a pontosság növelése érdekében dolgoznak a rendszer továbbfejlesztésén.”

A Liberty jogi munkatársa elmondta: „A rendszer titkos bevezetésével a rendőrség kijátssza a demokratikus ellenőrzést, az azonosított személyeket hárányosan megkülönbözteti és semmibe veszi a személyes adatok védelméhez és a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő alapjogokat.”

A szervezet szerint az arcfelismerő szoftver az érintettek biometrikus adatait hozzájárulásuk nélkül gyűjti és kezeli, illetve jelentősen téved a nők és a kisebbségekhez tartozók azonosításakor és az alkalmazása az adatvédelmi jogszabályokba ütközik.

A Big Brother Watch pedig egy zöldpárti képviselő perébe szállt be, aki jelezte a belügyminiszternek és a londoni rendőrség vezetőjének, hogy fejezzék be a veszélyes rendszer használatát. A képviselő levelében kifejtette, hogy akár a felsőbíróságig is képes elvinni az ügyet.

A zöldpárti képviselő aggodalmát fejezte ki, amiért parlamenti képviselőként szerepel egy megfigyelési listán. A róla szóló adatokat a rendőrség nemzeti belföldi radikálisokat megfigyelő egysége tárolja. 

A képviselő kételkedett abban, hogy a kamerák hatására a demokratikus jogait jobban tudja érvényesíteni. Éppen ellenkezőleg a rendszer alkalmazásának nincs megfelelő jogalapja és sérti a polgári jogokat és szabadságokat.

[htmlbox eu_jog_alkalmazasa]

A Big Brother Watch igazgatója szerint: „Az arcfelismerő kamerák alkalmazása súlyosan önkényes, pontatlan és az állampolgárokat tulajdonképpen sétáló személyi igazolványokként kezeli. Rémisztő, hogy ezekkel a kamerákkal Kínához hasonlóan azonosítási pontokat hoznak létre, amellyel az állampolgárok mozgása és tevékenysége követhető.”

A Big Brother Watch ügyvédje úgy fogalmazott, hogy „a kamerák alkalmazására sem jogi szabályozás, sem kötelező gyakorlat nincsen, bizonytalan, hogy hol és mikor alkalmazzák a rendszert, a nyilvánosságot nem tájékoztatják, ellenőrzést senki nem gyakorol a rendszer üzemeltetése felett, a rögzített felvételeket jogellenesen tárolják, ezért a rendszer működtetését azonnal be kell szüntetni.

A belügyminisztérium szerint jogszerűen alkalmazzák a biometrikus azonosítási rendszert a bűnelkövetők megfigyelésére és tiszteletben tartják az állampolgárok személyiségi jogait. A panaszok hatására szervezeti változásokat léptettek életbe a rendőrségnél, felállítottak egy felügyelőbizottságot, amely egy biometrikus adatkezelési szakértőből, megfigyelőrendszer szakértőből, információbiztonsági szakértőből és a rendőrség képviselőiből áll.

A kormány pedig még a hónapban biometrikus stratégiát tesz majd közzé.

(theguardian.com)

Kapcsolódó cikkek:


Letartóztatták a gyermekeit erőszakoló korábbi életfogytost
2018. szeptember 21.

A Heves Megyei Főügyészség indítványára letartóztatásba helyezte a bíróság azt az 59 éves férfit, akit a rendszerváltás előtti évtizedekben elkövetett gyilkosság miatt 1980-ban életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek. 

Sulyok: az alkotmányjog a mindennapi élethez kapcsolódik
2018. szeptember 21.

Sulyok: az alkotmányjog a mindennapi élethez kapcsolódik

Az alkotmányjog oktatásánál oda kell figyelni arra, hogy az olyan absztrakt fogalmakat, mint az egyenlőség, szabadság, jogbiztonság a valós, hétköznapi élethez kössék - hangoztatta az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke az alkotmányjogot oktatók I. találkozóján.