Jogsértő a brit arcfelismerő kamerák használata

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. június 18.
Rovat:

A dél-walesi és a londoni rendőrséget ellen is pert indítottak, mert automatikus arcfelismerő rendszerrel ellátott kamerákat alkalmazva végzik a közterületek megfigyelését. A pert arra hivatkozással indították meg, hogy az eszközök használata nincs megfelelően szabályozva, illetve sérti a személyiségi jogokat is. 


A pereket a Liberty (Szabadság) és a Big Brother Watch (A Nagy Testvér Figyelő) civil szervezetek kezdeményezték, akik már korábban is felléptek a személyiségi jogok védelmében. Többek között a Notting Hill karneválon alkalmazott biometrikus azonosítórendszer ellen tüntettek.

A Liberty egy dél-walesi férfi ügyében indított pert, aki jelezte a rendőrség vezetőjének, hogy egyszer egy békés tüntetésen, egyszer pedig vásárlás alkalmával azonosították a rendszer segítségével.

A féri szerint „minden állampolgár szisztematikus megfigyelésével a személyiségi jogaink jelentéktelenné válnak. Az emberek alkalmazkodnak majd és meg fogják változtatni a mindennapi viselkedésüket, nem merik majd kifejezni magukat és véleményüket, azaz kevésbé leszünk szabadok.  Ez elfogadhatatlan. A cardiffi rendőrség bármilyen figyelmeztető jelzés vagy a rendszer működésének magyarázata nélkül használja a rendszert az egész városban és lehetőségünk sincs annak elkerülésére. A tüntetők és a bevásárlók ellen is bevetik azt.”

A dél-walesi rendőrség 2017 óta rendszeresen használja az arcfelismerővel ellátott kamerákat, annak ellenére, hogy már bebizonyosodott, hogy a rendszer nem működik megfelelően. A Cardiffban tavaly megrendezett Bajnokok Ligája döntőn az arcfelismerő szoftver, tévesen 2.200 embert lehetséges bűnelkövetőként azonosított. 

[htmlbox gdpr_komm]

Az eset után a rendőrség szóvivője arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy „az arcfelismerő rendszerek azonos működési elven alapulnak. A falspozitív eredmények a technológia fejlesztésekkel kiküszöbölhetőek, ezért a pontosság növelése érdekében dolgoznak a rendszer továbbfejlesztésén.”

A Liberty jogi munkatársa elmondta: „A rendszer titkos bevezetésével a rendőrség kijátssza a demokratikus ellenőrzést, az azonosított személyeket hárányosan megkülönbözteti és semmibe veszi a személyes adatok védelméhez és a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő alapjogokat.”

A szervezet szerint az arcfelismerő szoftver az érintettek biometrikus adatait hozzájárulásuk nélkül gyűjti és kezeli, illetve jelentősen téved a nők és a kisebbségekhez tartozók azonosításakor és az alkalmazása az adatvédelmi jogszabályokba ütközik.

A Big Brother Watch pedig egy zöldpárti képviselő perébe szállt be, aki jelezte a belügyminiszternek és a londoni rendőrség vezetőjének, hogy fejezzék be a veszélyes rendszer használatát. A képviselő levelében kifejtette, hogy akár a felsőbíróságig is képes elvinni az ügyet.

A zöldpárti képviselő aggodalmát fejezte ki, amiért parlamenti képviselőként szerepel egy megfigyelési listán. A róla szóló adatokat a rendőrség nemzeti belföldi radikálisokat megfigyelő egysége tárolja. 

A képviselő kételkedett abban, hogy a kamerák hatására a demokratikus jogait jobban tudja érvényesíteni. Éppen ellenkezőleg a rendszer alkalmazásának nincs megfelelő jogalapja és sérti a polgári jogokat és szabadságokat.

[htmlbox eu_jog_alkalmazasa]

A Big Brother Watch igazgatója szerint: „Az arcfelismerő kamerák alkalmazása súlyosan önkényes, pontatlan és az állampolgárokat tulajdonképpen sétáló személyi igazolványokként kezeli. Rémisztő, hogy ezekkel a kamerákkal Kínához hasonlóan azonosítási pontokat hoznak létre, amellyel az állampolgárok mozgása és tevékenysége követhető.”

A Big Brother Watch ügyvédje úgy fogalmazott, hogy „a kamerák alkalmazására sem jogi szabályozás, sem kötelező gyakorlat nincsen, bizonytalan, hogy hol és mikor alkalmazzák a rendszert, a nyilvánosságot nem tájékoztatják, ellenőrzést senki nem gyakorol a rendszer üzemeltetése felett, a rögzített felvételeket jogellenesen tárolják, ezért a rendszer működtetését azonnal be kell szüntetni.

A belügyminisztérium szerint jogszerűen alkalmazzák a biometrikus azonosítási rendszert a bűnelkövetők megfigyelésére és tiszteletben tartják az állampolgárok személyiségi jogait. A panaszok hatására szervezeti változásokat léptettek életbe a rendőrségnél, felállítottak egy felügyelőbizottságot, amely egy biometrikus adatkezelési szakértőből, megfigyelőrendszer szakértőből, információbiztonsági szakértőből és a rendőrség képviselőiből áll.

A kormány pedig még a hónapban biometrikus stratégiát tesz majd közzé.

(theguardian.com)

Kapcsolódó cikkek:


EuB: uniós jogot sért egy osztrák munkaügyi szabályozás
2019. január 22.

Az európai uniós jogot sérti, és valláson alapuló hátrányos megkülönböztetésnek minősül, hogy Ausztriában nagypénteken csak azoknak a munkavállalóknak biztosítanak fizetett munkaszüneti napot, akik bizonyos egyházakhoz tartoznak - közölte döntését az Európai Unió Bírósága hétfőn.

Elhanyagolta fertőzött gyermekét a zalai pár
2019. január 22.

Kiskorú veszélyeztetése miatt emeltek vádat Zalában egy élettársai kapcsolatban élő pár ellen, mert éveken keresztül elhanyagolták gyermekük tőlük kapott szifiliszes fertőzésének kezelését, gyermekeiket pedig iskolába sem járatták - közölte a Zala Megyei Főügyészség szóvivője kedden.