Jogszerűen gyűjthető aláírás magánterületen

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2018. március 9.
Rovat:

A Kúria megalapozottnak találta a Momentum Mozgalom felülvizsgálati kérelmét egy aláírásgyűjtési ügyben, amelyben egy bevásárlóközpont tulajdonosa nyújtott be kifogást a szervezettel szemben, azért, mert a bevásárlóközpont parkolójában gyűjtöttek aláírásokat az április 8-i országgyűlési választásokra.


A Kúria tudatta: megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát (a budapesti 4. számú országos egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) határozatára is kiterjedően), és elutasította a kifogást a Momemtum aláírásgyűjtése ügyében.

A közleményében emlékeztettek: egy vállalat február 23-án nyújtott be kifogást az oevb-hez a választási eljárásról szóló törvény szerint az ajánlásgyűjtés szabályainak, valamint az alaptörvényben foglalt tulajdonjog megsértése miatt. 

A kifogásban az áll: a Momentum aktivistái február 21-én a cég tulajdonában lévő területen engedély nélkül gyűjtöttek aláírásokat az országgyűlési választásra. Az aktivisták a biztonsági szolgálat felhívására nem hagyták el a bevásárlóközpont területét, amely magánterület. A biztonsági szolgálat kérésére a kiérkező rendőrök a helyszínen nem intézkedtek. Másnap a szervezet aktivistái ismételten megjelentek és ajánlásgyűjtésbe kezdtek, majd a biztonsági szolgálat felhívására ismét nem hagyták el a helyszínt.

[htmlbox beszedleiro]

 

Közölték: az oevb megállapította, hogy az ajánlásgyűjtés magánterületen történt. Álláspontja szerint megvalósítja a választási eljárásról szóló törvény szerint a polgárok zaklatásának tilalmát az, hogy a Momentum aktivistái a bevásárlóközpont területén a tulajdonos engedélye nélkül, sőt, ellenzése ellenére gyűjtöttek aláírásokat. Az oevb megállapította az említett törvényben foglalt ajánlásgyűjtési szabályok, valamint a tulajdonjog védelmének megsértését, és eltiltotta a szervezetet a további jogsértéstől.

A Momentum az NVB-hez fellebbezett, amely – eltérő indokokkal – helybenhagyta az oevb határozatát. Arra hivatkoztak, hogy az említett törvényben szereplő azon szabály, amely szerint “bárhol” gyűjthető ajánlás, nem értelmezhető úgy, hogy a magántulajdonban álló területen a tulajdonos engedélye nélkül is lehetne, valamint kimeríti a törvény szerinti zaklatás fogalmát, ha a bevásárlóközpontba fogyasztási, vásárlási szándékkal érkező választópolgárokat ajánlásgyűjtés, illetve kampányolás céljából megszólítják, megállítják.

Ezt követően a Momentum felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, amely megállapította, hogy a kérelem megalapozott. A Kúria egyetértett a kérelmezővel abban, hogy a törvény szerinti bárhol történő gyűjtésbe beletartozik a közforgalom előtt nyitva álló magánterület is, tehát ott is lehet aláírást gyűjteni, akkor is, ha a magántulajdonos ezt kifejezetten nem engedélyezi, de eltűri. Feltétel ehhez, hogy a tevékenység ne járjon a polgárok zaklatásával, de a tűrés kötelezettsége, bizonyos körülmények között, a tulajdonos érdekköréhez képest is megáll. Ilyen körülmény – hívták fel a figyelmet – a választási kampányidőszak. A képviselőjelölti ajánlásgyűjtés ideje ennek része.

Jelezték: a közforgalomnak megnyitott magánterületnél a területhasználat céljának meghatározására ugyanakkor a tulajdonosi jogot gyakorló jogosult. Mivel a magántulajdonban lévő ingatlanok használatának és hasznosítási módjának meghatározására a tulajdonosi jog gyakorlójának van módja és hatásköre, e jogát kétségkívül gyakorolhatja is. A kampányidőszak adott részéhez kötött ajánlásgyűjtés azonban a közforgalom által igénybe vett területeken önmagában még nem valósítja meg a polgárok zaklatását, és nem idézi elő a tulajdonjog rendeltetésszerű gyakorlásának értékelhető sérelmét sem. Választási kampányidőszakban a korlátozásmentességnek a választói politikai alapjog érvényesülése okán a választási eljárásról szóló törvény szabályainak megfelelően fokozottan kell megvalósulnia – olvasható a közleményben.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Négy és fél év gyilkossági kísérlet miatt
2018. szeptember 26.

Jogerősen négy és fél év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla szerdán egy szentesi nőt, aki megpróbálta megölni idős, magatehetetlen élettársát.

Perindítási viszontagságok
2018. szeptember 26.

Perindítási viszontagságok

Idén január óta nehezebb Magyarországon pereskedni, mint valaha is volt. Szakmai pontatlanságokra vagy formai hibára való hivatkozással a bíróságok számolatlanul dobják vissza még a legtapasztaltabb ügyvédek keresetleveleit is.

Kúriai munkacsoport: sikeres a reintegrációs őrizet
2018. szeptember 26.

Sikeresnek tartja a reintegrációs őrizetet a Kúria joggyakorlat-elemző munkacsoportja, amely szerint mivel a jogintézmény lényege a munkavégzés lehetőségének biztosítása, az elítéltet nem lehet elzárni ettől a lehetőségtől, még például a váltott műszakú munka esetében sem.

Állatkínzásért ítéltek el két férfit
2018. szeptember 26.

Állatkínzásért ítélt el a Sátoraljaújhelyi Járásbíróság két román állampolgárt, aki két teherautóba 142 malacot zsúfolt be - közölte a Miskolci Törvényszék szóvivője.

Egyszerűsítik és elektronizálják a közigazgatási ügyintézést
2018. szeptember 25.

A közigazgatási rendszer fejlesztésével gyorsabb, egyszerűbb, egységes és jó minőségű ügyfélkiszolgálás valósulhat meg; a következő évben 700 ügytípus egyszerűsödik vagy szűnik meg - közölte a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára kedden Zalaegerszegen.