Jogtalanul börtönözték be Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki aktivistát az ET szerint


Jogtalanul börtönözték be Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki aktivistát Oroszországban, az ellene felhozott vádak megalapozatlanok, és a kirakatperrel együtt sértik emberi jogait – közölte az Európa Tanács hétfőn.

A strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács nyilatkozatában hangsúlyozta, Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikus, aki hazájában 25 éves szabadságvesztésre ítéltek hazaárulás és az orosz hadseregről szóló hamis állítások terjesztése címén, és aki a Václav Havelről elnevezett emberi jogi díj kitüntetettje, régóta támogatja az Európa Tanács által védelmezett demokratikus értékeket.

„Az Európa Tanács tiszteletét fejezi ki az aktivista bátorsága előtt, hogy felszólalt Oroszország jelenlegi kormánya és az Ukrajna elleni orosz agresszió ellen egy olyan országban, ahol az ellenzéket a halál hallgattatja el, vagy a bebörtönzés és a száműzetés” – fogalmaztak.

Az Európa Tanács határozottan elítéli az ellenvéleményt és kritikát kifejezők elleni, fokozódó orosz elnyomást. Teljes szolidaritást vállal az aktivistával, továbbá mindazon békés civil és politikai aktivista azonnali szabadon bocsátására szólít fel, akiket Oroszországban önkényesen megfosztottak szabadságuktól – húzták alá.

A nyilatkozatot Reykjavíkban, az Európa Tanács negyedik csúcstalálkozóján Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára, Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir izlandi külügyminiszter, az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának elnöke, Tiny Kox, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke, valamint Leendert Verbeek, az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatainak Kongresszusa elnöke írta alá.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Az EU belügyminiszterei megállapodtak az átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról

A több mint négymillió, jelenleg az Európai Unióban élő ukrajnai menekült helyzetének kiszámíthatóbbá tétele érdekében az Európai Unió Tanácsa megállapodott a háború elől menekülőknek nyújtott, 2024 márciusában lejáró átmeneti védelmi jogállás érvényességének meghosszabbításáról 2025. március 4-éig – tájékoztatott az uniós tanács.